Paní Petra čekala do konce prázdnin, jestli si její dcera pro své dítě přijde. „Když jsem viděla, že o něj nejeví zájem, požádala jsem začátkem září, aby mi Vojtu svěřili do péče,“ vypráví. Zároveň už v srpnu požádala o to, aby byly dceři pozastaveny dávky na Vojtu ve výši 3800 korun.

„Vadí mi, že i když se o vnuka starám nepřetržitě od června, neviděla jsem ani korunu. Rozsudek o svěření do péče nabyl právní moci až 19. listopadu!“ říká ustaraná žena. První dávka jí tak bude vyplacena až tento týden.

Kvůli péči o malého Vojtu si paní Pavlíková nemůže najít zaměstnání. Protože je hlášená na úřadu práce od roku 2011, nemá už nyní nárok na podporu v nezaměstnanosti. Otec Vojty prý pracuje u cirkusu a alimenty ve výši 1300 korun, které mu vyměřil soud, neplatí.

Video
Video se připravuje ...

Zprávy: Herec Preiss utekl do lesa, chtěl se zabít! A opuštěný Bertík! Blesk TV

Drahé bydlení

Paní Pavlíková měla kdysi na Kladně svůj byt, kvůli dluhům a exekuci na bývalého manžela o něj ale přišla. Žije tak v nájmu ještě se dvěma syny. Za byt platí přes 14 500 korun, a protože v něm nemá hlášený trvalý pobyt, nemůže pobírat příspěvek na bydlení. „Starší syn je čerstvě po vyučení a zatím se mu nedaří sehnat práci. Na podporu v nezaměstnanosti nárok nemá, jelikož při škole nepracoval,“ krčí zoufale rameny matka celkem čtyř dětí.

V rodinném rozpočtu chybí kromě výživného na Vojtu taky alimenty na syna Davida (14), který chodí na základní školu. „Bývalý muž na Davida neplatí. Chtěla jsem na něj podat trestní oznámení, ale dělá to tak, že mi třeba jednou za 4 měsíce pošle na Davida pětistovku,“ říká. Reportéři Blesku se pokusili zjistit, na jakou pomoc má paní Pavlíková s malým Vojtěchem nárok, a tak se společně vypravili na kladenský úřad práce. Co se dozvěděli?

Úřad práce: Předběžné opatření

Podle úřednic udělala paní Pavlíková zásadní chybu. „Měla ihned podat návrh soudu na předběžné opatření. Tak by měla soudně potvrzenou péči o dítě a dávky by jí mohly být přiznány zpětně od následujícího měsíce, kdy byly její dceři pozastaveny,“ říká Lenka Šťastná. Dávky vyplatí stát zpětně od září, kdy babička Vojty zažádala o jeho svěření do péče. Nárok má i na přídavek na děti – na Vojtu ve výši 500 korun a na Davida ve výši 610 korun. Může zkusit zažádat i o mimořádnou dávku v hmotné nouzi. „V případě, že situace klienta vyžaduje takovou finanční pomoc, může ÚP přiznat i příspěvek na živobytí, eventuálně i doplatek na bydlení,“ říká Kateřina Beránková z Úřadu práce ČR. Čím dříve prý podá paní Pavlíková žádost a doloží i potřebné doklady, jako je formulář o příjmech za poslední tři měsíce před podáním žádosti (který musí potvrdit účetní zaměstnavatele), tím dříve může úřad práce o dávkách rozhodnout.

Zdají se vám dávky nízké? Můžete se odvolat

Pokud nejste spokojeni s tím, jaké vám úřad práce vyměřil sociální dávky, můžete se zkusit odvolat. Máte na to 15 dnů od rozhodnutí. Odvolat se můžete buď osobně na podatelně krajské pobočky Úřadu práce ČR, nebo písemně či prostřednictvím datové schránky. „My pak pošleme odvolání se spisovou dokumentací na ministerstvo práce a sociálních věcí, kde se postup úředníků prošetří. Doba řízení o odvolání je individuální, podle složitosti případu,“ říká Kateřina Beránková z Úřadu práce ČR.

Na neplatiče alimentů podejte trestní oznámení!

Jste v podobné situaci jako paní Pavlíková, které manžel (a ani otec Vojty) neplatí výživné na děti? Jestliže vám alimenty řádně neplatí déle než 4 měsíce, obraťte se na policii.

S sebou si vezměte kromě občanského průkazu i rodný list dítěte, případně oddací list, doklad o rozvodu, doklad o svěření dítěte do péče i rozsudek o výši výživného. Na základě toho začíná policie po neplatiči pátrat, pozve ho k výslechu, a pokud se prokáže, že skutečně neplatí, státní zástupce podá žalobu. Často se stává, že vidina soudu a v některých případech až pěti let vězení neplatiče zastraší natolik, že dlužnou částku raději dobrovolně doplatí.

Dalším způsobem, jak bojovat proti neplatiči, je návrh na exekuci. Ten můžete podat u kteréhokoliv exekutora, přičemž vás to nebude stát nic – náklady exekuce totiž nese ten, kdo dluží. Otci dítěte může být obstaven bankovní účet, nebo se mu bude výživné strhávat ze mzdy, v krajních případech mu exekutor může zabavit movitý či nemovitý majetek a prodat ho. Exekutor má na neplatiče i další bič – pozastavení platnosti řidičského průkazu až do doby, než dlužné částky doplatí!

Fotogalerie
6 fotografií