Pak jim zničehonic postavili ve vzdálenosti 6 metrů od plotu elektrickou trafostanici. Kabely s elektrickým napětím jim přitom vedou přímo nad zahradou! Dana byla v šoku. Trafostanice ale není jediná nepříjemná věc, s kterou se při pobytu na chalupě potýká.

Území za Čapandových domkem bylo rozparcelováno a mají se tam stavět nové domy. Pro ten účel má město prý v plánu udělat k novostavbám příjezdovou cestu a pokácet vrby. „Chápu, že bez cesty se stavební materiál nepřiveze, ale proč ji nevedou jinudy?“ rozčilovala se žena.

Po trafostanici, kabelech vedoucích přes jejich pozemek a po asfaltové cestě u jejich zahrady teď paní Dana řeší ještě další »perličku«. Za jejich plotem má být vykopaný vodovod, umístěný hned vedle sloupu s elektrickým napětím. „Cítíme se tu ohroženi,“ svěřila se Blesku.

Daně Čapandové stavební úpravy v blízkosti její chaty vadí hlavně proto, že se tu slétávají ptáci. „Kromě čápů, žluv a strakapoudů jsou tu taky žáby a pasou se tu srny,“ ukázala na louku. Z odboru životního prostředí jí prý ale odpověděli, že s touto věcí nemohou nic dělat. Manželé Čapandovi si stěžovali na stavebním úřadě, ten ale jejich připomínky vyvrátil. V dopise Čapandovým úředníci odpověděli, že jejich domek leží v zastavěném a zastavitelném území, kde je umístění dopravní infrastruktury, jako je silnice, přípustné.

Podle úřadu byl navíc územní plán Janovic dostatečně projednán. a veřejnost měla možnost se v průběhu jeho pořizování k obsahu vyjádřit. Paní Dana ale trvá na tom, že jí o plánech nikdo neinformoval. Měli prý číst nástěnky „Vyhlášku prý vyvěsili na městském úřadě a na internetu, ale já tady mám chalupu. Nenapadlo mě sledovat dění na stránkách obce nebo se jezdit dívat na nástěnky na úřad,“ povzdychla si paní Dana, když ji Blesk navštívil.

Podle Stavebního úřadu ve Frýdlantu se navíc nejedná o silnici pro nákladní vozy, ale o příjezdovou cestu k jedné parcele. Vedení kabelů s napětím přes pozemek Čapandových je prý v pořádku. Paní Dana už nevěděla, na koho se obrátit, a tak požádala o pomoc Ombudsmana Blesku: „Doufám, že mi poradí, co můžeme v naší zoufalé situaci dělat.“

„V případě, že Čapandovi nebyli o stadiu řízení informováni, doporučuju jim, aby získali od stavebního úřadu informaci o tom, v jaké fázi je řízení o odstranění stavby. Po zahájení řízení o odstranění nepovolené stavby má stavebník 30denní lhůtu na to, aby zažádal o dodatečné stavební povolení s tím, že musí doložit veškeré potřebné dokumenty,“říká advokát.

V této fázi je to stavební řízení o vydání stavebního povolení. Účastníci řízení jsou o tomto informováni, například veřejnou vyhláškou. „V případě, že k tomuto došlo a bylo vydáno rozhodnutí, je možné se proti takovému rozhodnutí odvolat a v případě, že rozhodnutí již nabylo právní moci, mohou manželé Čapandovi podat žádost o přezkum rozhodnutí k nadřízenému orgánu, tedy městskému úřadu. Rozhodnutí v přezkumném řízení však nelze vydat po uplynutí 15 měsíců ode dne právní moci rozhodnutí ve věci,“ upozorňuje Hartmann.

Výjimka by byla, pokud by stavebník nepožádal o dodatečné stavební povolení, případně nedodržel zákonem stanovenou lhůtu. Pak má stavební úřad povinnost rozhodnout o odstranění stavby. „Může sám provést výkon rozhodnutí na náklady stavebníka, nebo předat věc soudnímu exekutorovi. Současně by měl za neuposlechnutí rozhodnutí o odstranění stavby potrestat vlastníka stavby pokutou,“ sdělil advokát.

„Z podkladů, které jsou mi známy, nevyplývá, že by ze strany správního orgánu došlo k pochybení, když v souvislosti s udělením povolení pro umístění trafostanice, vodovodu, stejně jako i ke zřízení příjezdové cesty k jednomu ze sousedních pozemků bylo nařízeno veřejné ústní jednání a účastníci byli v souladu se zákonem o této skutečnosti informováni veřejnou vyhláškou,“ řekl advokát.

Podle něj měli v rámci územního a stavebního řízení manželé možnost podávat námitky či připomínky. Účastníci prý současně měli možnost podat odvolání proti rozhodnutí stavebního úřadu, což by nejspíš mělo větší úspěch než podání dodatečných stížností na Krajský úřad pro Moravskoslezský kraj. Je proto důležité pečlivě sledovat vyhlášky na městském úřadě.

Fotogalerie
7 fotografií