Ministr Richard Brabec (ANO) dnes v pořadu Události, komentáře v České televizi odmítl tvrzení, že by MŽP s obcemi nekomunikovalo. Připomněl, že dokument připravovali už jeho předchůdci. "To, co soud napadl, je ryze procesní záležitost. Nemá vůbec žádnou souvislost s tím, co v plánu péče opravdu odborně je a lišíme se tam i s výkladem soudu v tom, co vlastně mělo MŽP udělat a co neudělalo," řekl Brabec. Je přesvědčen o tom, že ministerstvo obce neomezilo a arogantní k nim není.

Na dotaz ČTK, jak jisté je, že stížnost MŽP podá, mluvčí Roubíčková odpověděla, že úřad respektuje rozhodnutí soudu, ale nesouhlasí s ním a stížnost zvažuje vážně.

Plán péče o šumavský národní park stanovuje úkoly pro ochranu ekosystémů, rostlin a živočichů. Je to dokument, který je ryze odborný, provozní a kterým se řídí správa parku. Není podle ministerstva zásadní ani pro návštěvníky ani pro obce, tudíž jeho zrušení se veřejnosti nedotkne. Určuje například formu péče o les či vzhled krajiny a formuje podmínky pro dopravu, turistiku a hospodaření na území parku.

Současný plán péče je dočasný a má trvat do roku 2017. Šumavské obce v žalobě uváděly, že jim tento plán brání v rozvoji a omezuje obyvatele parku. Soud ministerstvu uložil, aby pokračovalo v projednávání verze předchozího Plánu péče o Národní park Šumava na období od roku 2014 až do roku 2028, který schválila rada národního parku 20. června 2013.

Pokud jde o plán na léta 2014 až 2017, soud dospěl k závěru, že sepsáním protokolu o jeho schválení ministerstvo nezákonně zasáhlo do práv žalobců. Nařídil proto, aby protokol ministerstvo zrušilo, informovalo o tom dotčené obce a kraje a následně napadený plán odstranilo z Ústředního seznamu ochrany přírody a krajiny.

Ministerstvo má rovněž obcím, které podaly žalobu, zaplatit náklady řízení ve výši zhruba 56.000 korun.