"Určitá hrozba pozastavení stavby tady je. My bychom chtěli, aby ten provoz byl na konci léta 2015 zahájen, ale je to odvislé od majetkoprávních vypořádání," řekl Rudolecký.

Havlík řekl, že kvůli pozemku bylo znovu otevřeno vyvlastňovací řízení. Pozemek už přitom jednou vyvlastněný byl. "Nicméně soud rozhodl, že vyvlastnění bylo neplatné, tím pádem nenabylo právní moci. Majitel je opět majitelem pozemku," řekl Havlík. Majitel pozemku podal návrh na předběžné opatření v podobě pozastavení stavby. Soud to zamítl, ovšem podle Rudoleckého se dá čekat, že se majitel pozemku odvolá.

Podle Havlíka je problém v tom, že Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) může vykoupit pouze část pozemku, která souvisí přímo se stavebním tělesem. Ta přitom tvoří jen jednu ze tří částí pozemku. Navíc jde i o žádost o vyplacení nájmu za předchozí léta.

Hejtmanův náměstek řekl, že kraj se chce pokusit spor vyřešit, přestože není účastníkem řízení. "Samozřejmě máme zájem tu komunikaci za každou cenu postavit, zprovoznit a tím si vytvořit prostor pro zrychlení dopravy na Opavu," řekl Havlík. Kraj chce jednat s majitelem a hledat způsob, jak vyřešit problém celého pozemku. "Hledáme jakékoli možnosti, jak tuto situaci odblokovat, otevřít a definitivně dořešit," dodal Havlík.

Uvedl, že dalším problémem, který kraj řeší, je nezařazení silnic I/11 a I/57 do evropské dopravní sítě TEN-T. Ta má zvýšit dostupnost dopravní infrastruktury pro všechny obyvatele i firmy. "V oblasti Rýmařovska, Bruntálska, Krnovska a v podstatě i Osoblažska to splněné není, stejně jako na polské straně. Proto pochopitelně máme zájem zařadit komunikaci I/11 a I/57 do celkové sítě TEN-T, a tím pádem se zde otevírají možnosti otevřít tuto oblast pro podnikání," řekl Havlík. I kvůli špatné dopravní dostupnosti podle něj tato části kraje za jinými regiony zaostává. "Nezařazením do sítě tuto oblast prakticky zabíjíme," řekl.

Náměstek Rudolecký řekl, že poměrně dobré zprávy se týkají stavby obchvatu Frýdku-Místku. "První část, ta západní, tam už je k dispozici stavební povolení, které je v právní moci," řekl Rudolecký. U druhé, východní části, bylo rovněž stavební povolení vydáno, ale nyní se tam řeší odvolání. Také pro třetí část obchvatu už bylo stavení povolení vydáno. Zatím ještě nenabylo právní moci, podle Rudoleckého je ale věc na dobré cestě, ještě letos by se mohlo začít stavět a na konci roku 2018 by stavba mohla být hotova.