Prosincový pokles cen v eurozóně byl první od roku 2009. V lednu se podle čtvrtečních údajů spolkového statistického úřadu dostalo do deflace i Německo, tedy největší ekonomika eurozóny. Spotřebitelské ceny tlačí dolů zejména levnější energie, což je důsledek prudkého poklesu cen ropy.

V lednu se ceny energií v eurozóně meziročně snížily o 8,9 procenta. Jejich pokles tak zrychlil z prosincových 6,3 procenta. Světové ceny ropy se od loňského června propadly o více než polovinu a nyní se nacházejí pod 50 dolary za barel.

Eurozóna nyní zažívá teprve druhé období deflace ve své historii. V minulosti se ceny snižovaly pouze v období od června do října 2009. Nejvýrazněji tehdy ceny klesly v červenci, a to stejně jako letos v lednu o 0,6 procenta.

Analytici původně předpokládali, že spotřebitelské ceny v eurozóně vykážou za leden pokles o 0,5 procenta. Čtvrteční údaje z Německa však podle některých naznačili, že propad cen v eurozóně bude o něco výraznější.

ECB se minulý týden v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace rozhodla, že zahájí nákupy vládních dluhopisů a napumpuje do ekonomiky eurozóny více než bilion eur (zhruba 30 bilionů Kč).

"Potvrzuje to názor, že ECB je na správné cestě," řekl k dnešním údajům analytik Bernd Weidensteiner z finančního ústavu Commerzbank. Upozornil, že pokud by inflační tlaky zůstaly slabé, mohlo by to tlačit ECB ke zvýšení objemu nákupů dluhopisů. "Nicméně se domníváme, že inflace se blíží ke svému dnu a že od března začne opět růst, pokud se ceny ropy stabilizují," citovala jej agentura Reuters.

ECB už loni snížila úrokové sazby na nová rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. Cílem banky je zvýšit inflaci těsně pod dvě procenta. Inflace v eurozóně je už od října 2013 pod hranicí jednoho procenta, kterou ECB označuje za nebezpečnou zónu.

"Ačkoli za oslabováním cenových tlaků stojí především nízké ceny ropy, sleduje ECB tento vývoj se znepokojením a měla by cítit, že její nejnovější rozhodnutí ohlásit program nákupů dluhopisů bylo oprávněné," uvedla tento týden analytička Viola Julienová ze společnosti Helaba.