Uzavírka obou tubusů je v plánu od 9. do 12. ledna a pak ještě od 23. do 28. února. Mezi těmito dvěma termíny se bude opravovat vždy jen část a provoz bude omezený. "Po 12. lednu nebude průjezdný tunel ve směru na Prahu, směr do Brna bude průjezdný pouze pro vozidla do 3,5 tuny," uvedla Kapitančiková. Od 2. února se situace obrátí. "Bude zcela uzavřený tubus z dálnice do města a pro vozidla do 3,5 tuny se naopak zprůjezdní tubus na Prahu," doplnila mluvčí.

Objízdná trasa povede v obou směrech po ulicích Vídeňská, Heršpická, Poříčí a Bauerova. "Důvodem uzavírek je oprava havarijního stavu technologických zařízení tunelu. Krajský úřad dbal na to, aby byla omezení v co nejkratších časových úsecích," uvedla Kapitančiková.

Tunely už čekají na opravu přes rok. Místo zabezpečovacích systémů musejí nad provozem a jeho bezpečností bdít 24 hodin denně hasiči. První výběrové řízení ŘSD kvůli zásahu antimonopolního úřadu zrušilo. Schylovalo se k tomu, že tunel se bude opravovat loni na podzim, v době konání strojírenského veletrhu. Proti tomu se postavilo město a kraj. ŘSD také zrušilo bez udání důvodu výsledky tendru, který vyhrála společnost Lamtech CZ s jedním zaměstnancem, která podobnou zakázku nikdy nedělala. V novém výběrovém řízení uspěla ČD-Telematika, která zabezpečovací zařízení opraví za 39,5 milionu korun.

Pisárecké tunely vznikaly v letech 1994 až 1998 a slouží jako spojka dálnice D1 s městem. Výrazně ulehčily městské části Nový Lískovec.