Auta bez řidiče jsou bez debat velmi blízkou budoucností, která změní celý trh logistiky a dopravy z místa A do místa B. Nejpokročilejší systém, které jsou už v provozu, má poměrně mladá automobilka Tesla Motors, která se soustředí na výrobu elektromobilů.

Tesla Motors už tento rok dosáhne na laťku půl milionu prodaných elektromobilů, přičemž u všech současných modelů už je součástí konstrukce i hardwarová výbava pro automatické řízení. Vzhledem k tomu, že jde ale stále o přechodové období a stalo se několik smrtelných nehod, musel americký úřad pro dopravu podrobně prozkoumat, kdo je vinen a zda „Autopilot“ plní svojí funkci.

Autopilot bez viny

Dle analýzy fungoval Autopilot ve zmíněné nehodě s kamionem, kdy došlo ke smrti řidiče, dle specifikací a nedošlo tak k pochybení. Podle získaných dat přímo z vozidla sice detekční brzdový systém neohlásil žádný problém, ale řidič rovněž nebrzdil a naopak poslední údaje ukázaly, že jeho poslední akce byla sešlápnutí plynu a zrychlení na 120 km/h přibližně dvě minuty před nehodou.

Hardwarová výbava současných vozů Tesla zahrnuje radary i spoustu senzorů
Autor: Tesla Motors

Vzhledem k tomu, že se stále nejedná o plnohodnotné automatické řízení, řidič musí i přes aktivování těchto systému stále sledovat dění na vozovce a pro kontrolu se také pravidelně dotýkat volantu. V případě nehody s kamionem vyplynulo, že měl řidič přibližně sedm sekund na reakci před samotnou srážkou.

Tesla Motors podrobněji sleduje aktivitu řidiče a přitvrzuje, pokud nereagujete často
Autor: Tesla Motors

Tesla Motors už systém vylepšila i pro tyto speciální „kamionové“ případy, takže by se podobná nehoda neměla stát ani když řidič nebude dávat pozor, i když by stále ještě měl. Tesla proto upravila i limity, jak detekuje aktivitu řidiče a případně zamezí možností spuštění autopilota po celou dobu jízdy, pokud detekuje, že pravidelně dochází k nedodržování interakce s vozidlem.

Snížení nehod o 40 % už se současnou verzí

Úřad také analyzoval data ze starších modelů Tesla Model S bez Autopilota a novějších Model S a Model X, které už od roku 2016 mají radary a senzory automaticky ve výbavě. I když Elon Musk prozradil, že už současná detekční hardwarová výbava umožní v budoucnu aktivovat plnohodnotný automatický systém řízení, stále se jedná o druhou úroveň systému bez řidiče.

Už se současnou generací Autopilota je snížení nehod velmi znatelné
Autor: Tesla Motors

Je ale dobré vědět, že otázkou je tak hlavně software, který pak bude stačit aktualizovat, stejně jako tomu bylo nedávno u aktualizace 8.0, jež přinesla řadu novinek z této oblasti. Už v rámci dostupné inteligence „Level 2“ však data ukazují, jak velký přínos má počítačové řízení oproti lidskému.

Bez funkce Autosteer, která zajišťuje i řízení vozidla, se uskutečnilo 1,3 nehody na jeden milion ujetých mil. S aktivovanou funkcí pro automatické řízení, která stále spadá pod druhou úroveň, klesla nehodovost na 0,8 nehod na jeden milion najetých mil.

Porovnání jenotlivých úrovní automatického řízení, všechny Tesly už mají hardware na úroveň 3+, už se jen doladí software
Autor: Tesla Motors

Jedná se tak o pokles o 40 % a to jsme stále ve fázi, kdy je automatické řízení na půlce cesty k tomu, čemu se říká plně autonomní řízení (Level 4/5).

Elon Musk: chceme snížit nehodovost o 90 %

Tesla Motors stále vylepšuje automatický systém řízení a současné vozy jsou vybavené osmi kamerami a desítkami senzorů po celém obvodu, které získávají data v reálném čase pro umělou inteligenci, která se rozhoduje a reaguje rychleji než člověk a učí se stále novým věcem – jak v oblasti řízení, tak i zamezení blížící se potenciální nehody.

Elon Musk proto prohlásil, že cílem je snížit nehodovost nikoli o 40 % oproti lidskému řízení, ale rovnou o 90 %, což by mělo být realizovatelné v nejbližších letech. K dokonalosti a tedy žádným nehodám se nelze dostat bez toho, aniž by jezdily všude autonomní vozidla, která budou i vzájemně komunikovat a na silnicích nebude žádný lidský řidič.

A i když lze čekat, že s rozmachem autonomních vozidel bude stále náročnější získat řidičské oprávnění, rozhodně se „zákazu“ řízení člověkem nedočkáme ani v následujícím desetiletí.

Fotogalerie
11 fotografií