Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Auta bez řidiče mohou zabíjet. Europoslanec Telička: „Musíme to regulovat.“

Autor: bud - 
8. srpna 2016
05:01

První smrtelnou nehodu má na svědomí automatické auto bez řidiče. Před nedávnem elektrické vozidlo Tesla kvůli odrazu slunce narazilo do zatáčejícího kamionu a řidič při tom zemřel. S rozvojem samořízení je proto potřeba zavést legislativu, která podobné situace ošetří. Europoslanec Pavel Telička (za ANO) v rozhovoru pro Blesk.cz řekl, že by to mělo být evropské opatření, aby se předešlo problémům na hranicích.

Pokrok v automobilovém průmyslu jde rychle dopředu a brzy bude potřeba přijmout zákony, které přesně stanoví, jak budou vyráběna třeba auta bez řidičů. Europoslanec Pavel Telička, který je členem výboru pro dopravu a cestovní ruch, je přesvědčen, že bez toho se nemohou automatická auta běžně prodávat.

„Nedovedu si představit, že by taková technologie mohla být uvedena do provozu a řidič by mohl být vyvázán z řízení, aniž bychom to regulovali. To už může mít dopad na zdraví lidí, proto se budeme muset bavit o tom, jak bude vypadat infrastruktura, jak bude vypadat vůz a jak bude certifikován,“ řekl Blesk.cz Telička. Podle něj už se dnes tímto problémem Evropská unie zabývá, debata je však na začátku.

V tomto ohledu se zřejmě nevyhneme regulaci na evropské úrovni, která bude platná pro všechny členské státy EU. „Společná regulace má smysl. Nemůžeme mít jeden systém v Německu, jiný ve Francii a třetí v Česku, protože by se tím vytvářely řidičům překážky v pohybu,“ myslí si europoslanec. Upozorňuje však na to, že bude velmi těžké vyladit evropské směrnice tak, aby nebrzdily rozvoj automobilů, ale zároveň aby nás technologie nepředběhly.

Za volantem relaxuje

Sám přitom patří mezi milovníky řízení a příliš si nedovede představit, že by místo něj řídil počítačový systém. „Přiznám se, že za volantem rád relaxuji, takže se na toto ani netěším. Raději si to odřídím sám,“ uvedl Telička a dodal, že se aut bez řidiče docela obává a doufá, že se jejich rozšíření v průběhu svého života nedočká. „Vždycky se budu bát jezdit úplně automatizovaným autem.“

Pokud jde o rozvoj automatického řízení, patří spíše ke skeptikům. „Nejsem velkým optimistou a nemyslím si, že je to otázka několika mála let. Mám na mysli onu představu, kdy si sednu do auta, zmáčknu knoflík, zadám adresu a vezmu knížku a čtu si. Auto budoucnosti je dále, než dneska automobilový průmysl tvrdí,“ je přesvědčen Telička.

diskutujici ( 8. srpna 2016 08:52 )

To uz tu na zacatku bylo. Borec pred autem s cervenym praporkem

Zobrazit celou diskusi