Lidem na Street view (přeloženo jako Pohled z ulice) hlavně vadilo, že auta sbírala informace o dění na ulicích nebo na soukromých pozemcích lidí. V Londýně byl například přistižen muž jak vychází z sex shopu nebo byl vyfocen polonahý člověk na vlastní zaharadě. Zábavné nebo sexy momentky z Google map plní internet. Člověk tak může okouknout pěkná poprsí nebo se zasmát nad některými situacemi.

Fotogalerie
10 fotografií

Únik dat z nezaheslovaných sítí

Teď však přichází další šokující zpráva. Auta byla vybavena i anténou na rozpoznávání bezdrátových sítí, aby dokázala zaznamenat mapu pokrytí. Avšak vedle toho získávala spousty citlivých dat z nezaheslovaných sítí! V pondělí o tom informoval britský server Dailymail.

Prvotně se měl zaznamenat jen název a poloha sítě avšak u nezaheslovaných sítí byly uloženy i aktuálně přenášená data, tedy například email nebo heslo. Ředitelka oddělení pro zabezpečení soukromí Alma Whitten prohlásila: „Je nám nesmírně líto, že jsme omylem sbírali načítaná data z nezabezpečených sítí. Jakmile jsme na tuto chybu přišli, přestali jsme data o wi-fi připojení sbírat.“

Šlo o omyl

K datům internetového bankovnictví se Google nedostal, stejně tak nemohl proniknout do zaheslovaných domácích sítí. Pevné připojení je také samozřejmě vyloučeno. Auto dokázalo získat během jedné vteřiny informace z pěti různých připojení. „Data jsme nikdy nechtěli žádným způsobem použít a co nejdříve je smažeme,“ řekla Whitten.

Pokud se ukáže, že se Google naboural do soukromí lidí, hrozí mu pokuta až půl milionu liber tedy 14 mil. korun. To ho ale při ročním výdělku asi 125 miliard korun nebude tolik bolet.