Ani ony ale v současnosti nenabízejí jen možnost hrát videohry. Moderní konzole zvládnou přehrávat filmy, hudbu a dokonce je možné je připojit k internetu. Jejich možnosti jsou velké, ale u jednotlivých výrobků se liší. Blesk hodnotil tři konzole, které je možné na trhu zakoupit. Která je pro vás ta nejlepší?

Xbox 360

Výrobce: Microsoft
Doporučená cena: 6690 Kč (Elite), 5490 Kč (Arcade)

Konzole disponuje velkým výkonem, což je znát především na grafi cké podobě her. Ty je možné hrát v plném vysokém rozlišení (Full HD). Xbox 360 má nejširší katalog her, z nichž je na konzolích také nejvíce v češtině. Ty starší lze pořídit řádově za několik stovek. Xbox 360 má širokou podporu multimédií, lze na něm přehrávat hudbu ve formátu mp3, stejně tak z CD. Spustíte na něm fi lmy na DVD nebo ve formátu AVI.Xbox 360 má také nejpropracovanější on-line služby. Bohužel ale nemá klasický prohlížeč. Hraní po síti je nejpovedenější, ale zároveň zpoplatněné.

Největší Achillovou patou konzole je její poruchovost, která však není u nových modelů tak častá jako u těch původních. Xbox 360 spustí i některé hry ze starší konzole Xbox. Na trhu je k dispozici základní verze Xboxu 360 Arcade s paměťovou kartou a rozšířená Elite s pevným diskem a dalším příslušenstvím.

+ Nejširší katalog her
+ Velmi výkonná konzole
+ Nejvíce her v češtině
+ Nejlepší on-line služby
+ Široká podpora multimédií
+ Nejvíce levných her
+ Částečná zpětná kompatibilita her pro Xbox

- Hraní po internetu je zpoplatněné
- Nemá internetový prohlížeč
- Poruchovost konzolí

Multimediální herní konzole Xbox 360 v rozšířené verzi Elite
Autor: Microsoft, Remedy, ConQuest Entertainment, PlayStation

Wii

Výrobce: Nintendo
Doporučená cena: 5790 Kč

Zatímco Xbox 360 a PlayStation 3 kladou důraz na výkon, Wii na pohybové ovládání. Hry se totiž ovládají nejenom tlačítky na ovladačích, ale i samotnými ovladači. Pokud je držíte v rukách, tak vlastními pohyby určujete dění na obrazovce. K dispozici je spousta her orientovaných na cvičení a hubnutí. Na rozdíl od ostatních konzolí tak neležíte na gauči, ale pořádně se hýbete. Výběr her je solidní a naleznete mezi nimi i ty s populárním Mariem. Wii je tak vhodné i pro nejmenší hráče.

Slabý výkon konzole má však za následek horší vizuální podobu her. Těch navíc není pro konzoli do budoucna ohlášeno tolik jako u konkurence. Na Wii není ani možné hrát hry v plném vysokém rozlišení ani spustit DVD fi lmy. Na konzoli spustíte všechny hry z konzole GameCube. Hraní po internetu je zdarma a k dispozici je i internetový prohlížeč.

+ Pohybové ovládání
+ Nejvhodnější konzole pro děti
+ Spousta her na cvičení
+ Zpětná kompatibilita her pro GameCube

- Nejslabší výkon
- Nepřehrává filmy na DVD
- Nejméně ohlášených her do budoucna

Konzole Wii s jedním ze svých pohybových ovladačů
Autor: Microsoft, Remedy, ConQuest Entertainment, PlayStation

PlayStation 3

Výrobce: Sony
Doporučená cena: 7499 Kč

PlayStation 3 je v současnosti nejvýkonnější konzolí, což je vidět především u titulů určených exkluzivně pro ni. U multiformátových titulů ji občas zastíní konkurenční Xbox 360. Stejně jako on má i PlayStation 3 bohatou podporu multimédií, ať už se jedná o mp3, audio CD nebo DVD video. Jako jediná z konzolí disponuje Blu-ray mechanikou, takže je na ní možné přehrávat filmy ve vysokém rozlišení i na těchto discích. Her je k dispozici dostatek, ale celkově jich je méně než na Xboxu 360 a některé multiformátové jsou dokonce dražší.

Na rozdíl od konzole od Microsoftu ale není hraní po internetu zpoplatněno, je podporováno pro Česko a PlayStation 3 se může pochlubit i internetovým prohlížečem. První a druhý PlayStation patřil k nejrozšířenějším a nejpopulárnějším konzolím minulých generací ve světě i v Česku. Přesto nepodporuje PlayStation 3 zpětnou kompatibilitu se starými hrami.

+ Nejvýkonnější konzole na trhu
+ Přehrává filmy na Blu-ray discích
+ Velká podpora nejrůznějších multimédií
+ Hraní po internetu zdarma s podporou pro ČR

- Absence zpětné kompatibility
- Výkon není u her občas znát
- Tenčí katalog her

PlayStation 3 ve své moderní tenké verzi slim, která obsahuje harddisk o velikosti 250 GB
Autor: Microsoft, Remedy, ConQuest Entertainment, PlayStation