Stačí si jen nasadit speciální brýle a pustit… Blesk pro vás otestoval jeden z prvních modelů na českém trhu. LED televizi Samsung 40UE7000. Jaké jsou její přednosti a na co si dát naopak pozor?

Je to tak jednoduché, zatáhnete si žaluzie, pohodlně se usadíte do gauče, nasadíte speciální brýle a už v poklidu sledujete třeba zprávy nebo hrdiny oblíbeného seriálu plasticky – ve 3D. Ano, opravdu můžete sledovat kterýkoli pořad, protože televize Samsung umí převést veškerý vysílaný obraz na 3D. Proto nemusíte čekat na speciální 3D Blu-ray přehrávače nebo 3D televizní kanály.

Je ale nutno přiznat, že budete zklamaní, pokud čekáte stejný obraz jako v kině. Vidíte sice trojrozměrně, ale jenom v prostoru ohraničeném rámem televize. Je to tedy přirovnatelné k pohledu do akvária. Hloubku obrazu, která vám bude vyhovovat, si můžete nastavit. Pokud však chcete, aby byl obraz i kolem vás a cítili jste se jako v Imaxu, musíte si opravdu koupit speciální 3D film – a s ním i přehrávač.

Televize umí nejen přehrávat obraz, ale dokáže i víc. Má dva USB porty, do kterých můžete strčit fl ashku nebo dobíjet své brýle. Umí zkomprimovat veliké soubory a má zabudované Bluetooth a Wi-Fi, takže přes televizi můžete i skypovat.

Jaké jsou výhody...

* Umí převést 2D obraz na 3D, takže se můžete dívat i na váš oblíbený seriál

* Dokáže zkomprimovat Blu-ray formát, tedy asi ze 40 giga udělá 4 giga a vy si film můžete stáhnout na flashku

* Můžete zapojit i váš stávající DVD přehrávač nebo domácí kino

* Oproti plazmě má LED mnohem nižší spotřebu

* 2D obraz je ostrý a jasný (samozřejmě záleží i na vašem televizním signálu)

...a nevýhody moderní technologie

* Pokud sledujete trojrozměrné vysílání, musíte mít zatemněno, jinak obraz nepříjemně bliká

* Jestliže někdo přejde před brýlemi, samy se deaktivují – dokud je zase nezapnete

* 3D obraz, který vznikl převedením z 2D, není tak plastický jako v kině

* Nedostatek 3D filmů na českém trhu

* Absence českých 3D kanálů

Jaké doplňky budete potřebovat?

Jedinou podmínkou pro to, abyste mohli sledovat trojrozměrný obraz, je nasazení speciálních brýlí, které fungují na zatemňování a odtemňování pravého a levého oka ve vysoké frekvenci. Existují dva typy brýlí, jedny jsou na baterku, druhé dobíjíte přes USB kabel, který je dodáván společně s brýlemi.

Zpočátku prodeje budou v ceně televize i dvoje brýle, později si je budete muset dokupovat zvlášť. Vybrat si můžete ze dvou velikostí. Brýle pro dospělé vás vyjdou na 2900 Kč a brýle pro děti budou stát 2500 Kč. Pokud nosíte dioptrické brýle, nemusíte se bát, 3D brýle jsou uzpůsobeny a testovány tak, aby se pod ně vaše druhé oči pohodlně vešly.

Příslušenství, které se může hodit

S příchodem 3D televizí se i filmoví tvůrci snaží zásobit trh 3D filmy. Zatím jich moc k dispozici není, ale časem určitě přijdou. Proto, abyste si však mohli 3D film přehrát, potřebujete 3D Bluray přehrávač, který už je také v prodeji a vyjde zhruba na 9990 Kč.

Během dubna bude v prodeji i 3D Bluray domácí kino, jehož cena je přibližně stanovena na 29900 Kč. Pokud si v prvních měsících prodeje koupíte televizi i 3D Blu-ray přehrávač, získáte zdarma 3D animovaný film Monstra vs. Vetřelci.

Dalším vychytaným příslušenstvím je web kamera. Televize má v sobě Blue-tooth i Wi-Fi a vy můžete pohodlně skypovat ze svého obýváku. Na internetovém obchodě Skype koupíte kameru Freetalk, speciálně vyrobenou pro televize Samsung. K televizi ji připevníte pomocí magnetu a přijde vás na 3820 Kč.