Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

I vaše oči musí být 3D!

Váš partner se při 3D promítání nudí? Pošlete ho za očařem.
Váš partner se při 3D promítání nudí? Pošlete ho za očařem.  (Autor: scom)
Autor: Veronika Tardonová, Jitka Pekařová - 
30. dubna 2010
08:00

Uvažujete o koupi 3D televize? Chystáte se vyrazit s přáteli do kina na 3D film? Pak byste si měli být jisti, že nemáte nějakou oční vadu. Vědci totiž zjistili, že třetina lidí u nás není schopná kvůli problémům s očima 3D filmy sledovat bez problémů.

Taky jste si mysleli, že pro zážitek z trojrozměrného obrazu stačí nasadit aktivní brýle a koukat na film? Jste na omylu. Aktivní musí být i vaše oči. 3D filmy jsou promítány na plátno pomocí dvou obrazů. Ty se prolínají a aktivní brýle fungující na principu zatemňování a odtemňování očí vám vysílají do každého oka jiný obraz. Ten se pak spojí až v mozku a vytvoří tak konečný trojrozměrný vjem.

„Většina šilhajících má smůlu. Jsou totiž na jedno oko tupozrací a vysílaný obraz nepřijímají správně. Jsou to tedy naprosto vyhozené peníze,“ řekl Blesku Josef Hycl, lékař z oční kliniky Duovize. „Jednoocí mohou na 3D efekt zapomenout úplně,“ dodal. Také prodejci inovačních 3D televizí potvrzují, že se čas od času objeví zákazník, který 3D efekt nevidí.

Problémy s pozorováním trojrozměrných filmů má až třetina populace. „Zhruba pět procent trpí tupozrakostí, čímž je tedy pozorování 3D vysílání naprosto vyloučeno, dalších pět procent má oční vady způsobené stářím a také jejich mozek již neumí vytvořit speciální efekt. Asi dvacet procent lidí pociťuje během promítání nevolnosti či bolesti hlavy,“ řekl Hycl.

Většina lidí si ani neuvědomuje, že za bolest hlavy může nějaká oční vada. „Jisté problémy mohou mít i lidé, kteří mají jiný počet dioptrií ve sklech. Pokud je rozdíl mezi sklíčky větší než tři dioptrie, mohou trpět právě bolestmi hlavy nebo obraz nemusí vidět vůbec,“ dodal Hycl. Na druhou stranu se musí uznat, že 3D kina a filmy mohou lidem pomoci s odhalením oční vady.

 


 

Slovníček pojmů

Tupozrakost (amblyopie)

Je to snížení ostrosti zraku způsobené nečinností jednoho oka. Někdy se také říká, že je to lenost oka. Mozkové zrakové centrum nepřijme informace z postiženého oka, ale přijímá zrakové vjemy jen ze zdravého oka.

Šilhání (strabismus)

Za přivírání očí na slunci a mhouření do dálky často může šilhání. Šilhání je zraková vada, při které oči vzájemně nespolupracují. Každé oko míří jiným směrem. V naprosté většině případů se jedno oko dívá rovně. Druhé oko je stočeno jiným směrem. Jako léčba se většinou předepisují brýle a navrhne se cvičení. Řešením šilhání může být i operace.

Binokulární vidění

Vidění oběma očima, obrazy vnímané oběma očima se spojí, a jsou tedy jako jeden.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi