Tablety mění pohled na svět. Jsou to malé, lehké a přenosné počítače s orientací na pohyb v internetu. Lze je použít jako multimediální přehrávače - video, hudba, fotografie. Ale hlavně jako prohlížeče webových stránek kdykoliv a kdekoliv.

Přirozeně to samé zvládne i takzvaný smartphone neboli chytrý telefon s operačním systémem. Ale tablet je vybaven podstatně větší obrazovkou a prohlížení webu i obsluha jsou podstatně pohodlnější. Applovský iPad má úhlopříčku necelých 25 cm (9,7"), což je velikost srovnatelná s kdejakým netbookem.

S tabletem se okamžitě dostanete k oblíbenému internetovému obsahu
Autor: Blesk – Pavel Machan
K čemu je tablet?

Provozovatelé webových (obzvláště zpravodajských) stránek se jen předhánějí v tom, aby nabídli optimalizovanou verzi své stránky pro dotykovou obrazovku iPadu. IPad nepodporuje aplikace ve flashi, přesto se mu mnozí ochotně přizpůsobují a flashe na své upravené stránky vůbec neumisťují.

Novinka od Samsungu jde dál. Funguje jako opravdu hodně veliký telefon, má úhlopříčku 18 cm. Při spárování s handsfree bluetooth sadou si s ním i zavoláte. Posílání sms mu taktéž nedělá problémy. Navíc má i 3Mpx fotoaparát. Flash na webu je pro něj taktéž hračkou.

Menší, rychlejší, vybavenější

Díky menší velikosti je i výrazně lehčí a mobilnější. To se ocení obzvláště při čtení knih. Přesně tak. Papírovým výtiskům již pomalu zvoní hrana. Knihu můžete koupit a stáhnout přes specializované servery a poté si přečíst. Stránkami listujete jen posunem prstu po obrazovce.

Jako operační systém je použit googlovský Android, který má největší výhodu ve své otevřenosti. Uživatelé se tedy dočkají spousty volných aplikací, které ulehčí nejen serfování po internetu. Výrobce slibuje i podstatně lepší hardwarovou výbavu než u iPadu, měl by tak být o něco rychlejší, zvláště při spuštění několika aplikací najednou (takzvaný multitask).

Opravdovou kvalitu tabletu od Samsungu otestujeme až v listopadu. Jeho cena se bude pohybovat kolem hranice 20 000 Kč. Galaxy Tab má velikou šanci stát se hitem letošních Vánoc. IPad navíc firma Apple do Česka vůbec nedováží.