Vypadá skvěle. Má rozměry 243 krát 190 mm a je tenký pouhých 13 milimetrů. Trochu překvapí jeho váha – 680 gramů není totiž žádné peříčko. Dotykový displej je podsvícený a fantasticky reaguje na vaše prsty. Nepotřebujete žádnou klávesnici, vyvoláte si její obraz na displeji a píšete. Není nutná ani žádná myš, na vše stačí vaše prsty.

Na co se bude iPad nejvíce hodit? Jednoznačně na internet. Pro surfování je ideální díky dotykovému displeji a jednoduchému ovládání. Výborně se na něm také přehrávají videa, písničky, prohlížejí fotografie, píší e-maily. Jestliže jste zvažovali koupi netbooku (jednoduchý počítač, který je menší než notebook), pak je iPad pro vás lepší volbou. Apple díky svému systému digitální distribuce iTunes, také nabízí z AppStore stahování různých aplikací, ale hlavně her. Na ně má totiž iPad dostatečný výpočetní výkon. Co je důležité, prodává hry za zlomek ceny oproti tradičním počítačovým verzím.

Dalo by se říct, že iPad je zatím hlavně pro zábavu, ale není to pravda. Pracovní aplikace, které by byly kompatibilní s PC, Apple stále vyvíjí. Čím si můžete být jistí, je stabilita operačního systému. Nemusíte se obávat toho, co děsí uživatele tradičních PC, tedy reinstalace Windows či jejich selhání. Každá nová verze operačního systému pak iPadu dodává nové možnosti.

Fotogalerie
1 fotografie

Kde jsou chyby tohoto přístroje?

■ Jednou z hlavních je absence USB slotu. Nemůžete tedy připojit žádné flash paměti, tolik oblíbené doplňky klíčenek pro přenos dat. Snímky z fotoaparátů či videokamer je potřeba přenášet pomocí redukce iPad Connection Kit, kam už zasunete USB kabel bez problémů. Ovšem tu musíte dokoupit.
■ Pokud chcete na internet i kdekoliv venku, je nutné si počkat. iPad má zatím připojení na internet pomocí wifi , ale ani lepší modely s připojením přes mobilní 3G sítě vám stejně nepomohou. Do přístroje nelze totiž zasunout klasickou telefonní SIM kartu, vyžaduje speciální microSIM. Ty zatím žádný z operátorů nenabízí. Vodafone, O2 i T-Mobile však slibují podporu od léta.
■ Problémem je také neschopnost iPadu pro multitasking. To v praxi znamená, že nemůžete mít spuštěno více programů najednou, jako na netbooku. Nemůžete prohlížet internet a zároveň mít otevřený textový editor, kam byste si zajímavosti ihned přepisovali.
■ Poslední drobnou chybkou je pak absence kamerky na přední straně přístroje, takže na videochat si musíte dokoupit externí kameru.

Plusy

● Je to elegantní fešák
● Nepotřebujete klávesnici
● Jednoduché ovládání
● Stahování her za nízké ceny

Mínusy

● Vysoká váha, špatně se drží jednou rukou
● Vyžaduje mikroSIM, které v ČR zatím nejsou
● Redukci pro USB připojení musíte dokoupit
● Není možné spustit víc programů najednou