Blesk.cz se vám pokusí ulehčit předvánoční stres a přináší několik tipů pro nákup nové televize. Na trhu můžete vybírat ze stovek modelových typů a desítek značek. Vybrali jsme jen několik ukázek televizí z nižších cenových relací v dané kategorii. Uváděné ceny jsou průměrné a týkají se internetových obchodů. Jednotliví prodejci se v nabízené ceně (zvláště u větších úhlopříček) výrazně liší.

1) Úhlopříčka obrazovky = základ

Možná to někomu přijde divné, ale úhlopříčka je to první, co byste měli při výběru televize řešit. "Ideální vzdálenost od televize je asi dvou a půl násobek úhlopříčky," radí prodavač z řetězce Electro World. Zvažte tedy, kam bude nová televize určena. Do malé ložnice nebo dětského pokojíčku? Stačí televize do úhlopříčky 32" (81cm).

tabulka cen
Autor: archiv výrobců

Naopak do obývacího pokoje nebo veliké místnosti se hodí televizor s úhlopříčkou od 40" (102cm). Pokud si nejste jisti, jak bude velikostně televize do pokoje zapadat, vystřihněte z papíru obdélník o rozměrech přístroje (ty najdete na internetu nebo v katalogu výrobce). Ovšem, jestli vás omezuje prostor v nábytkové stěně, není co řešit...

Doba pokročila a i do běžného panelákového bytu se pořizují televize s metrovou úhlopříčkou nebo i větší. Samozřejmě všeho s mírou a na necelé dva metry si nekupujte monstrum s úhlopříčkou 127cm! S kvalitou obrazu při běžném vysílání nebudete vůbec spokojeni a navíc si budete připadat jako v první kino řadě - ukroutíte si hlavu.

2) Kterou technologii vybrat? Plasmu, klasické LCD nebo to s LED podsvícením?

Asi nejtěžší dilema všech nakupujících. Při výběru z menších úhlopříček na plasmu zapomeňte. Kvůli náročnosti výroby se plasmové obrazovky dělají běžně až od 42" (106cm), výjimečně 37" (94cm) - Panasonic. U větších úhlopříček můžete vybírat ze všech technologií.

tabulka cen
Autor: archiv výrobců

Plasma

Která technologie je nejlepší? Nelze jednoduše odpovědět. Při volbě technologie jde taky tak trochu o vkus vašeho oka. Plasma skvěle zvládá pohyb a má věrnější barvy. Obraz je příjemný avšak nikterak bombastický. Jedinou nevýhodou je vyšší spotřeba elektrické energie (hodně záleží na nastavení jasu, kontrastu apod.) a riziko vypalování.

Během prvních asi 100 hodin hraní by měla televize takzvaně "zahořet". Během této doby je dobré stáhnout na televizi kontrast a snažit se mít na obrazovce co nejméně statických obrázků a sledovat stále plnou obrazovku - tedy ne formát 4:3 ani DVD 21:9! Na televizi mohou zůstat viditelné pruhy.

tabulka cen
Autor: archiv výrobců

LCD a LED LCD

Naproti tomu LCD televize má výrazně nižší spotřebu a jasnější, do očí bijící obraz. Avšak s realističností barev to na LCD televizi není žádná sláva, moře je krásně modré, tráva zelená, až oči přecházejí. Na pohled tyto barvy vypadají pěkně, ale neodpovídají příliš skutečnosti. Při rychlém pohybu navíc není obraz vždy dokonale ostrý.

Mnozí tvrdí, že LCD neumí udělat černou barvu - nesmysl! Běžte se podívat do obchodu. Problém je, že LCD obrazovka je neustále podsvícená a body televize jen propouštějí v určité míře světlo. Dosáhnete výtečné černé - nepropustí se žádné světlo, ale s šedými a jinými odstíny barev je to již horší. LCD televizory s LED podsvícením jsou na tom již podstatně lépe, mnohé zase odradí jejich vyšší cena.

srovnani cen
Autor: archiv výrobců

Pokud jste milovníci sportu, můžeme jednoznačně doporučit plasmu. Obraz je stále perfektně ostrý a nerozmazává se, stejně tak při filmech na DVD oceníte dobré podání obrazu a realističnost barev jako v kině. Naopak milovníci počítačových videoher by měli sáhnout po LCDčku. Pocitově je i obraz na LCD při sledování Full HD filmu (z Blu-ray disku) nebo HD vysílání mnohem detailnější.

3) Internet, USB... je to k něčemu?

Internet v televizi je prozatím v plenkách, výrobci nabízejí přístup na internetový obsah skrze takzvané widgety, které mnozí znají z mobilních telefonů. Widget je upravené prostředí zobrazující internetovou stránku - obvyklé jsou sociální sítě (Facebook, Twitter), archivy televizí nebo počasí.

USB rozhraní se hodí k přehrávání filmů nebo fotek. Připojíte externí disk nebo flash paměť a rovnou přehráváte. Na USB u některých modelů jde i nahrávat nebo připojit web kameru a chatovat přes internet. Tyto funkce mají však již podstatně dražší modely.

Parametry jsou zajímavé, nic ale nepřekoná váš vlastní dobrý pocit z obrazu

Prodejce v obchodě vám může vyprávět o skvělých funkcích a parametrech televizoru - vysoký kontrast, 100Hz, nízká odezva a podobně. Ovšem pokud se vám obraz na první pohled nelíbí, má podivné barvy nebo se při pohybu obraz škube, koupi i přes doporučení zvažte. Proč platit za něco, s čím později nebudete spokojeni?

Než tedy odejdete do obchodu, dobře si přeměřte pokoj a ujistěte se, jakou velikost televize budete chtít. V obchodě se vám možná bude televize zdát malá, ale doma budete překvapeni. Pokud nakupujete přes internet, abyste ušetřili, doporučujeme určitě zajít do kamenného obchodu a televizi si prohlédnout naživo. A pánové, berte s sebou i manželky! Ženy nezajímá fantastický obraz ani nadčasové funkce, ale hlavně to, jak se televize vzhledem hodí do obýváku. Vyhnete se vánoční hádce.

Kterou technologii preferujete vy čtenáři? Jakou televizi máte doma? Plánujete novou na Vánoce? Řekněte nám svůj názor v diskuzi.