Video
Video se připravuje ...

Bugsnax - trailer PlayStation

Příběh hry vypráví o odvážné badatelce Lizbert Megafig, která se na kouzelném ostrově Snaktooth Island ztratila při výzkumu i se svou lesbickou láskou Eggabell Batternugget. Hráč se chopí bezejmenného Grumpuse-žurnalisty, který se vydává na ostrov, aby zjistil, co se s nimi stalo. Příběh není kdovíjak propracovaný. Jeho silnou stránkou jsou ale postavy, které v něm vystupují. Každá má svůj charakter, názory, problémy i potřeby. Všichni Grumpusové jsou osobití a skvělí.

Charaktery Grumpusů jsou propracované

Snorpy Fizzlebean je paranoidní výzkumník, který se obává, že je sledován tajnými Grumpinati a ohrožují ho chemtrails. Je také bezmezně zamilován do svého kamaráda Chandla Funkbuna, který nemyslí na nic jiného než posilování. Prodavač Cromdo Face je zdánlivě držgrešle, ale ve skutečnosti má srdce ze zlata. Gramble Gigglefunny jako jediný Bugsnaxe nejí a je jejich ochránce. Je to ale také velký strašpytel a k tomu navíc trpí náměsíčností. Wambus Troubleham je zase neúspěšný farmář.

Bugsnax pro PlayStation 5
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Kromě nedostatku úrody trpí také tím, že ho opustila jeho žena. Samozvaný starosta hlavního města Snaktoothu jménem Snaxburg Filbo Fiddlepie je dobrosrdečný Gumpus a snaží se všechny stmelit dohromady. Není však oblíbený a nikdo ho nebere vážně. Bugsnax vypadá na první pohled jako dětská videohra, ale skutečnost nemůže být dál od pravdy. Tohle není vůbec titul pro děti. Rozhodně ho nepochopí. Tady se rozebírají vážné lidské problémy jako láska, odmítnutí, opuštění, psychické poruchy, paranoia nebo sexuální orientace.

Milé LGBT zastoupení

LGBT je ostatně ve hře skvěle zakomponováno a velmi mile zobrazeno. Nejde o nic násilného. Narazíte na odvážné lesbičky, bezhlavě zamilované gaye i nebinární osobu. Ať už jsou ale Grumpusové jakékoliv sexuální nebo genderové orientace, jejich postavy jsou dokonale napsané, jejich slova dávají smysl a mají hloubku a je těžké si je nezamilovat. Největší slabinou Grumpusů jsou lahodní Bugsnaxové. Jde o roztodivná stvoření, která se vyskytují po celém ostrově. Jsou velmi zvláštní.

Bugsnax pro PlayStation 5
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Jsou kombinací a pochoutek s brouky. Strabby je pochodující jahoda. Bunger je agresivní hamburger, který své oběti nabodává na rohy z hranolek. Dr. Sodie je pro změnu rybí limonáda, která žije ve vodě. Kwookie je zase sušenka kombinovaná s pavoukem. Každý Bugsnak vyžaduje jinou taktiku k ulovení. Nenarazíte ale jenom na běžné druhy. Mezi stovkou Bugsnaxů se nachází i obří bossové, jejichž poražení vyžaduje vychytralou taktiku. K odchytu Bugsnaxů máte celou řadu loveckých pomůcek.

Chyťte je všechny!

Naprosto základní je síť, kterou však polapíte pouze omámené Bugsnaxe. Důležitá je past SnakTrap, kterou rozložíte tam, kde chcete polapit Bugsnaka. U některých stačí vypozorovat, kudy chodí, a počíhat si na ně. Jiné musíte přímo do pasti nalákat. Do chlupatých pracek proto dostanete omáčkový prak Sauce Slinger. S ním můžete Bugsnaxe lákat na čokoládovou polevu, dresink, kečup, burákové máslo, či sýrovou či pálivou omáčku. Stačí vybranou chutí potřít past a spousta Bugsnaxů neodolá.

Bugsnax pro PlayStation 5
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Létající Bugsnaxe pomůže chytit katapult Lunchpad. S tím vystřelíte past do vzduchu a létající pochoutka je vaše. Vystřelovací hák SnakGrapper pomůže k získání vzdálených Bugnaxů. TripShot je pro změnu nástražné lano, které dokáže pochoutkové brouky rozhodit a oslabit je. Hodně nápaditá je dálkově ovládaná návnada Buggy Ball, v níž se nachází Strabby. Po ní se vrhnou větší Bugsnaxové. Různé potvůrky se nacházejí v různých místech a také denních dobách.

Překvapivě propracovaný svět

Svět ostrova Snaktooth není obrovský, ale je dost velký, členitý a nachází se v něm devět různých lokalit. Zavítáte do zelení kvetoucí zahrady, do údolí s vodopády, na písčitou pláž, vyprahlou poušť, do prosluněného kaňonu, do lesů i na zamrzlou horu. Jak už jsem uvedl, ve hře se střídají denní doby. Někteří Bugsnaxové vylézají ze svých nor jen v noci, jiní zase za rozbřesku. I když je hra především o lovení, budete v ní plnit nejrůznější úkoly a pomáhat bližním Grumpusům.

Bugsnax pro PlayStation 5
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Beffica Winklesnoot je děsná pomlouvačná drbna, která se snaží na každého vyhrabat nějakou tu špínu. Často vás vyšle na šmírování sousedů o půlnoci. Gramble Gigglefunny zase odmítá násilí na Bugsnaxích, takže mu je budete muset přinést nenásilnou formou. Bugsnax je propracovaná hra se slušnou životností, která sahá k 20 hodinám. Dobrou polovinu její náplně však tvoří právě vedlejší aktivity, takže se jim rozhodně nevyhýbejte. Na pohled jde o velmi pěknou videohru.

Dokonalá hudba

Má pestrobarevnou grafiku a člověk si vyloženě chce huňaté Grumpuse pohladit. I když je vizuální zpracování pohádkově malované, textury jsou ostré. Framerate běží na nezamčených 60 fps, které se na PlayStation 5 v drtivé většině případů daří udržet. Hra se ale občas zaškubá. Narazil jsem také na pár ne Bugsnaxů, ale bugů – neboli technických chyb. Občas se nějaký Grumpus někde zasekl nebo poletoval ve vzduchu, ale taktéž nešlo o nic hrozného. Hra se pyšní profesionálním anglickým dabingem.

Bugsnax pro PlayStation 5
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Její zvuky jsou roztomilé. Ale hudba? Panečku, ta je pecková. Uslyšíte klasické videoherní chiptune melodie, ale zároveň i nostalgické syňtáky ve stylu 80. let a žánru synthwave. Hudba je tak skvělá, že si jí nyní pouštím i při práci. Skladatel Seth Parker se opravdu předvedl. Smekám před ním. Tvůrci navíc parádně využili nový ovladač DualSense s haptickou odezvou a adaptivními spouštěmi. Doslova cítíte, zde se pohybujete po písku, ledu nebo se brodíte vodou.

Zdarma v rámci PlayStation Plus

Chytře byl využit i reproduktor gamepadu. Nejenom, že vydává nejrůznější zvuky, ale jeho prostřednictvím také mluví pochytaní Bugsnaxové. Ti totiž stejně jako pokémoni opakují roztomile svá jména. Bugsnax je pro mě opravdovým překvapením a zatím jednou z nejlepších videoher pro PlayStation 5. A co je na ní nejlepší, pro předplatitele služby PlayStation Plus je zcela zdarma. Stáhnout si ji mohou až do 4. ledna 2021. Pokud PS5 ještě nevlastníte, nevadí, přidat si hru můžete do knihovny i pomocí aplikace nebo webové stránky.

Fotogalerie
60 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 89 %

Plusy:
Velmi nápaditá a originální videohra
Charaktery Grumpusů mají hloubku
Překvapivě propracovaný svět
100 Bugsnaxů k pochytání
Slušná životnost díky vedlejším úkolům
Pestrobarevná grafika
Chytlavá a návyková hudba
Podpora LGBT
Zdarma v rámci PlayStation Plus
 
Minusy:
Pár technických nedostatků
 
Infobox
Datum vydání: 19. listopad 2020
Platforma: PlayStation 5, PlayStation 4, PC
Cena: 579 Kč
Výrobce: Young Horses
Vydavatel: Young Horses
Distributor v ČR: Young Horses
Jazyk: AJ 
Oficiální stránka hry
PlayStation stránka hry