Podle úniků z interního jednání Googlu totiž management zvažuje návrat na pevninskou Čínu, kde jsou služby Googlu ve velké míře blokované. Stručně řečeno, dokud Číňan na Googlu vyhledá články o Dalajlámovi a událostech na náměstí Nebeského klidu z roku 1989, nemá internetová jednička z Mountain View šanci.

Google však podle uniklých zpráv experimentuje s kompatibilním vyhledávačem s kódovým označením Dragonfly. Pod pojmem „kompatibilní“ si přitom můžeme představit asi to, že bude kompatibilní s tamním režimem a cenzurní politikou státu. Čili žádný Dalajlama, žádný Tchien-an-men.

TIP: Kdo skutečně vládne Googlu, Microsoftu a dalším superkorporacím? Inženýr [komentář]

Problém spočívá v tom, že Google si v minulé dekádě vybudoval vizitku ochránce lidských práv a bojovníka proti cenzuře, podobné nápady jsou tedy v jeho podání dosti problematické – a to i přes případný tlak akcionářů, kteří v Číně vcelku logicky vidí ohromný trh a příslib masivního zvýšení už tak rekordních tržeb.

Jak už jsme ale napsali v úvaze Kdo skutečně vládne Googlu, Microsoftu a dalším superkorporacím? Inženýr, zaměstnanci, když se trošku osmělí, dokážou hnout světem. Ozvali se na jaře a ozývají se i nyní a to poměrně zostra.

TIP: Čína má našlápnuto stát se lídrem A.I. Už se tam stěhuje i Google

Podle The New York Times už ve firmě koluje výzva, kterou podepsalo 1 400 zaměstnanců. Požaduje, ať si podobné nápady Google velmi rychle rozmyslí. Tlak inženýrů se přitom mezi tím přelil i do mediální scény a projekt Dragonfly, ačkoliv se o něm ví velmi málo, může firmě a jejímu renomé opravdu uškodit.

Firma po revoltě zaměstnanců sdělila, že „není blízko“ uvedení cenzurované verze vyhledávače pro Čínu.