Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

První zpráva po dnech nejistoty: Šéf Interpolu žije. „Sebraly“ ho čínské úřady

Autor: peb, ČTK - 
7. října 2018
19:26

Šéf Interpolu Meng Chung-wej, který se pohřešuje od konce minulého měsíce, je vyšetřován v Číně kvůli podezření, že porušil blíže neurčený zákon. Napsala to dnes agentura AP s odvoláním na sdělení, které na svém webu zveřejnila disciplinární komise vládnoucí Čínské komunistické strany.

Ve zprávě tohoto orgánu, jenž má na starosti případy korupce a politické neloajálnosti, se uvádí, že náměstek čínského ministra veřejné bezpečnosti je „podezřelý z porušení zákona a v současné době je sledován a vyšetřován“ novým čínským protikorupčním úřadem, Národní kontrolní komisí. 

Šéf mezinárodní policejní organizace je nezvěstný od konce září, když odletěl z Francie do Číny. Znepokojení nad jeho zmizením už daly najevo Interpol a francouzské úřady. Podle policie odletěl Meng Chung-wej do Číny, kam sice dorazil, ale pak se po něm „slehla zem“.

 

Francouzská policie začala zmizení 64letého Menga vyšetřovat koncem tohoto týdne poté, co manželka nahlásila policii, že o něm nemá žádné zprávy od 25. září. Řekla rovněž, že dostala výhrůžky telefonem i prostřednictvím sociálních sítí.

Čína se do dneška ke zmizení Menga oficiálně nevyjádřila a ani místní média o jeho případu doposud neinformovala.

Zobrazit celou diskusi