Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf Interpolu je nezvěstný. Odjel do Číny, rodina o něm už neslyšela

Šéf Interpolu Meng Chung-wej je nezvěstný.
Šéf Interpolu Meng Chung-wej je nezvěstný.  (Autor: Reuters)
Autor: Darina Jíchová - 
5. října 2018
13:10

Šéf Interpolu Meng Chung-wej (64) je podle francouzské policie už skoro týden nezvěstný. V neděli 29. září odjel navštívit příbuzné do rodné Číny a od té doby se neozval. Rodina se s ním nemůže spojit a policie zahájila oficiální vyšetřování jeho zmizení, informovala agentura Reuters.

O Mengově zmizení informovala v pátek jeho manželka, vypověděla, že se s ním od chvíle, kdy odjel do Číny, nemůže spojit. Nemají žádné zprávy o tom, kde by mohl být. Jeho zmizení potvrdil agentuře Reuters zdroj francouzské policie. Se zprávou přišlo jako první francouzské rádio Europe 1. Agentura AFP citovala zdroj z francouzské justice, podle něhož Meng nezmizel ve Francii.

Žádné další informace o jeho plánech podle médií nejsou, stejně jako není jasné, proč jeho manželka o přerušení kontaktů informovala až dnes. Žena žije se svými dětmi v Lyonu, kde má světová organizace zastřešující mezinárodní policejní spolupráci své sídlo.

Postoj Interpolu

Interpol v reakci uvedl, že zaznamenal zprávy o údajném zmizení prezidenta Menga. Podle prohlášení ale jde o „záležitost pro příslušné úřady jak ve Francii, tak v Číně“. Interpol také poznamenal, že za řízení jeho operací je odpovědný generální tajemník a nikoli prezident. Dále tiskové oddělení věc nekomentovalo.

Meng v minulosti působil jako náměstek čínského ministra veřejné bezpečnosti, v tamní vládě zastával i jiné funkce. Od roku 2016 stojí v čele mezinárodní policejní organizace Interpol, čímž se stal prvním Číňanem, který kdy tuto funkci zastával. Ve vedení organizace by měl setrvat až do roku 2020. 

V Číně měl blízko k vládním špičkám

Podle agentury AP se Meng během svého působení v čínských orgánech vyskytoval v blízkosti tehdejších politických špiček, z nichž některé osoby se staly terčem pozdějšího tažení proti korupci. 

salto ( 5. října 2018 15:08 )

Prej 50% Romů pracuje - asi na nějakém utajeném místě, že? To je ale paradox, jako např. Rom studující při zaměstnání.

Zobrazit celou diskusi