Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Z chudého učitele nejbohatším mužem Číny: Jack Ma vydělal 875 miliard korun

Autor: peb, ČTK - 
10. října 2018
15:50

Nejbohatším Číňanem je zakladatel internetové společnosti Alibaba a bývalý učitel angličtiny Jack Ma, hodnota jeho majetku meziročně vzrostla o 35 procent na 39 miliard dolarů (875 miliard Kč). Na druhé místo klesl realitní magnát Sü Ťia-jin, šéf developerské firmy Evergrande Group, jehož majetek dosáhl 36 miliard dolarů. Napsal to ve středu šanghajský měsíčník Hurun Report.

Proti loňsku miliardářů v Číně ubylo. Hlavním důvodem je pokles cen čínských akcií a také zpomalení ekonomiky. Ze seznamu miliardářů tak vypadlo 456 lidí. K zařazení na seznam je nutné mít alespoň dvě miliardy jüanů (289 milionů USD; 6,5 miliardy Kč).

Jackovi Ma, třiapadesátiletému zakladateli největšího čínského internetového obchodu, se podařilo dostat do čela seznamu už podruhé za čtyři roky. Ma teprve před měsícem oznámil, že se příští rok z vedení Alibaby stáhne.

Třetí místo s majetkem 35 miliard dolarů obsadil majitel internetové firmy Tencent, šestačtyřicetiletý Ma Chua-tcheng, známý také pod jménem Pony Ma. Loni byl druhý.

Rekordní je letos podíl žen mezi miliardáři, činí 28,7 procenta. Nejbohatší ženou je s 22 miliardami dolarů sedmatřicetiletá realitní developerka Jang Chuej-jen.

Výrazně méně bohatých na seznamu tvoří lidé zastoupení v politickém vedení Číny. Jejich podíl se snížil na 7,5 procenta, což představovalo 142 lidí. Loni jich bylo ještě deset procent a před pěti lety dokonce 15,7 procenta.

 

Zobrazit celou diskusi