6. srpna 1991

První veřejný přístup na webový server. Na svém počítači ho založil ve švýcarském CERNu Sir Tim Berners Lee. Začala éra základní služby, kterou internet poskytuje: prohlížení stránek.

Sir Tim Berners Lee
Autor: ČTK

1992

V CERNu nahrál Lee první foto na webu. Byly na ní jeho kolegyně, které založily parodickou pop kapelu Les Horribles Cernettes (Děsivé holky z CERNu).

Úplně první fotografie nahraná na web
Autor: wikipedia

V témže roce se k internetu připojil Bílý dům.

Česko se připojuje k internetu 13. února 1992 na ČVUT v Praze Dejvicích.

ČSFR je oficiálně připojena k síti Internet close
Autor: cvut.cz

1993

Marc Andreessen na Illinoiské univerzitě naprogramoval webový prohlížeč Mosaic. Jeho rozvoj byl ukončen v roce 1997. Je to předchůdce dnes používaných prohlížečů Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox, Safari nebo Chrome.

Internetový prohlížeč Mosaic
Autor: wikipedia

1995

Vzniká Amazon.com. Obchod s knihami přichází na internet. Dnes je jedním z největších na světě, prodává i hudbu a knihy v elektronické podobě. Byla založena i Ebay – internetová aukce.

1996

Tehdy student Ivo Lukačovič rozjel první český katalogový server a vyhledavač Seznam.cz. Do jeho startu vložil ze svého 50 000 Kč, dnes je z něj milionář.

Otevřena služba Hotmail, což je internetová schránka zadarmo. Později ji koupil Microsoft a zařadil mezi služby Windows Live.

1998

Založena společnost Google, která je v současnosti jedním z největších titánů na internetu. Nabízí celou řadu služeb. Vedle nejpoužívanějšího vyhledávače i emailovou schránku, mapy, kancelářské aplikace, překladač, prohlížeč Chrome a mnoho dalšího. V poslední době slaví úspěchy s operačním systémem Android pro mobilní zařízení. Dlouhou dobu se držel na první příčce nejcennějších značek, letos ho přeskočil Apple.

Seznam.cz spouští emailovou schránku, kterou v Česku používá každý druhý.

1999

Na Internetu je první milion uživatelů.

Vzniká kontroverzní Napster – portál pro sdílení hudby systémem peer-to-peer (P2P). Jeho princip je takový, že soubor, který stahujete, zároveň i sdílíte jiným uživatelům. Popřípadě jiným uživatelům umožňujete od vás stahovat. Portál zažalovala například i metalová skupina Metallica. V červenci 2001 byl provoz Napsteru po soudních tahanicích ukončen.

2000

Svět byznysu dostává tvrdou ránu. Končí takzvaná internetová horečka. Jev, který se někdy nazývá také prasknutí internetové bubliny (dot.com-bubble). Internetový boom způsobil nepřiměřené nadhodnocování společností podnikajících na internetu. Většina jich po roce 2000 zkrachovala.

2001

Otevírá se internetová encyklopedie Wikipedia. Je založena na tom, že do ní může přispívat každý uživatel. Může upravovat články, hesla, doplňovat citace a tím přispívat k přesnosti a důvěryhodnosti informací.

2002

Na internetu je již půl miliardy lidí.

2003

V tomto roce vznikají první sociální sítě na webu - MySpace a LinkedIn. MySpace je velice populární a oblíbí si ho i hudební kapely, které jím jednoduše komunikují s fanoušky. Hvězda MySpace však pomalu ale jistě uhasíná. LinkedIn funguje jako online životopis s možností vytvářet pracovní kontakty.

Online volání zdarma, tuto nekutečnou věc přinesl Skype. Je to velice oblíbený nástroj pro hlasovou, video nebo textovou komunikaci. Přes svůj potenciál byl však ztrátový, letos ho koupil Microsoft.

Apple otevírá iTunes store, na kterém prodává přes internet písničky ve formátu MP3. V USA nebo Velké Británii je tato služba velice oblíbená, v Česku je bohužel nedostupná.

MP3 přehrávač od Apple - iPod
Autor: apple

2004

Mark Zuckerberg na Harvardské univerzitě založil Facebook. Síť byla nejdříve omezena pouze na studenty této prestižní univerzity. Poté se otevřela pro další školy. Nakonec se definitivně otevřela veřejnosti. V současnosti je nejoblíbenější sociální síť na zemi. Má odhadem 750 milionů uživatelů.

Rozjíždí se Flickr, služba pro vytváření online fotogalerií.

2005

Dalším obrovským fenoménem je videoserver YouTube. Ten později koupil Google a propojil ho se svým účtem. Denně zde přibývají tisíce hodin videí. Díky YouTube spousta lidí zbohatla nebo se dostala mezi největší hvězdy showbyznysu. Příkladem za všechny je kanadský zpěvák Justin Bierber. Jeho píseň Baby má již téměř 600 milionů shlédnutí.

Startuje služba Google Earth, se kterou si můžete prohlédnout celou Zemi z vesmíru pomocí satelitních snímků.

2006

Internet překročil hranici jedné miliardy uživatelů.

Vznikla mikroblogovací síť Twitter. Uživatelé píší krátké zprávy. které jsou omezeny na 140 znaků (méně než SMS zpráva). Pomocí této sítě se například raketově šířila zpráva o přistání letadla na řece Hudson v lednu 2009.

There's a plane in the Hudson. I'm on the ferry going to pick... on Twitpic

iPhone 4 od Apple
Autor: Apple
2007

Google na svých mapách rozjíždí službu Street view. Do ulic největších měst vyjely auta s kamerami. Na internetu si tak můžete jednotlivé metropole projít. Google však narazil na ochranu osobních údajů, protože mnozí lidé nebo auta s SPZkami byli na internetu rozpoznatelní.

Apple vydal iPhone a způsobil revoluci. Byl to první telefon s kompletně dotykovou obrazovkou.  Od té doby si plnohodnotný internet našel cestu do mobilů.

 

2009

První papírové noviny se kompletně přesunuly na internet. Jde o americký Seattle Post-Intelligencer.

2010

Facebook má půl miliardy uživatelů.

Další revoluce v režii Apple. Je uveden tablet iPad, zařízení jako dělané pro mobilní surfování na internetu. Spousta technologických společností se snaží náskok iPadu dohnat.

2011

Mediální magnát Ruppert Murdoch uvádí první noviny vydávané pouze pro tablet iPad – The Daily. Hází tak rukavici konkurenci a pokouší se tímto riskem nastavit nový trend. Analytici prozatím úspěchu The Daily příliš nevěří.

Google zkušebně otevírá svou sociální síť Google+. V mnohém se podobá Facebooku a přebírá i některé prvky Twitteru. Ačkoliv je vstup na Plus prozatím pouze na pozvánky, tak má již několik milionů uživatelů. Českých je dle odhadů asi 60 tisíc.

Fotogalerie
3 fotografie