Podle nového výkumu, který v úterý zveřejnila Evropská komise, jen Bebo a MySpace v základním nastavení nabízejí, že profil jednotlivých uživatelů mohou navštěvovat jen předem odsouhlasené osoby.

Podobnou možnost v základním nastavení nabízí i sítě Netlog a Schueler VZ, ale ty zpřístupňují profil všem lidem ze seznamu přátel uživatele. Podobných možností lze dosáhnout i u jiných portálů, ale uživatelé v tomto případě musí změnit základní nastavení, což může být pro děti velmi obtížné. Facebook v testu neobstál.

Evropská komise zkoumala sociální sítě Arto, Bebo, Facebook, Giovani.it, Hyves, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Rate.ee, Schueler VZ, IRC Galleria, Tuenti a Zap.lu. Dalších devět podobných sítí se komise chystá testovat v nejbližší době.

Mládeži nedochází dopady

"Jsem zklamána, že jen malá část sociálních sítí v základním nastavení zajistí, že profily dětí a mladistvých mohou navštívit jen předem odsouhlasené osoby," komentovala výsledky testu eurokomisařka Neelie Kroes. Podle ní Evropská komise vyzve provozovatele, aby nedostatky napravili a podobnou ochranu chce upravit i v unijních zákonech.

"Neděláme to jen proto, abychom ochránili děti a mladistvé před nechtěnými kontakty, ale i proto, abychom ochránili jejich reputaci na internetu. Mládež příliš nerozumí dopadům, které může přinést přílišné odhalení osobního života na internetu," dodala.

Komise kritizovala především možnost označovat na fotkách jednotlivé uživatele, kterou nabízí většina sociálních sítí. Pro kohokoliv je pak ovšem velmi jednoduché na internetu fotky dohledat a může je například využít k šikaně.