V některých bodech jsou si již novináři jistí na sto procent. Předně je to dvoujádrový procesor A5, stejný jako v iPadu 2. Ten nabídne podstatně větší výkon přístroje. Jisté také je, že k dostání bude i bílý model. Připomeňme, že iPhone 4 čekal na bílou variantu rok!

Kde už se vskutku spekuluje, je například velikost displeje. Při stejné velikosti zařízení by měl vzrůst z současných 3,5 palců (cca 8,9cm) na 4 a více palců (10cm a výš). Příchod této změny se odhaduje na 80% procent. Stejně tak bude mít nový Apple smartphone kvalitnější fotoaparát s rozlišením 8 Mpx. Možnost točit Full HD videa je pravděpodobná na procent šedesát...

IPhone jako platební karta

Zajímavou novinkou by mohlo být začlenění NFC technologie, což je nový způsob bezdrátového přenosu dat. Ten má velice malý dosah (méně než 20 cm), přenos by tak byl v podstatě na dotyk. S technologií se počítá v tom smyslu, že by umožnila telefon změnit v platební kartu. Nebo by se dotykem telefonu a počítače přenesly například fotografie. Na 80% se začne nový iPhone prodávat v září.

Větší paměť, levný iPhone

V řádu 50:50 je pravděpodobnost, že nový model bude dostupný s vnitřní pamětí neuvěřitelných 64GB (stejně jako iPad nebo iPod touch). Operační paměť bude možná 1GB. S poloviční šancí se milovníci iPhonů dočkají podpory 4G / LTE sítě, tedy extrémně rychlého mobilního internetu.

Další novinky jsou již spíše z kategorie novinářských snů. Lepší výdrž baterie nebo odstranění domovského tlačítka patří mezi ně. Zajímavá byla taktéž starší spekulace, že Apple do světa vypustí i levnější verzi iPhonu – takzvaný low-cost model. Ten by měl třeba horší displej nebo slabší výkon, ale stál by podstatně méně.

Tohoto se pravděpodobně nedočkáme

A co je holé sci-fi? Mezi tyto možné novinky se řadí 3D displej, podpora dvou SIM karet a mechanická výsuvná klávesnice. Že by Apple, který hrdě do světa vypustil první telefon s dotykovým displejem, přidal i klasická "nudná" tlačítka? To se nám nechce věřit.

Otázkou zůstává i označení nového iPhonu. Někdo ho logicky pojmenovává pětkou, před několika měsíci se objevila zpráva, že to bude verze iPhone 4S. Tedy kosmeticky upravená čtyřka, tato myšlenka v podstatě nadále přetrvává.