Jobs je od ledna na zdravotní dovolené a podstupuje náročnou léčbu rakoviny slinivky břišní, kterou přežívá jen 5 % pacientů. „Je nádherně. Díky, že jste přišli,“ prohlásil v sále tichým hlasem Jobs, za což si od přítomných vysloužil potlesk vestoje.

V zákulisí se ale kvůli jeho kratšímu vystoupení spekulovalo o jeho horšícím se zdravotním stavu. Jobs během prezentace oznámil novou verzi operačního systému iOS 5 pro chytré telefony iPhone, tablety iPad a multimediální přehrávače iPod Touch. Tato verze obsahuje službu iCloud, která umožní bezplatně ukládat dokumenty, hudbu a fotografie na servery Apple.

Uživatelé pak k nim budou moci přístup ze všech jmenovaných zařízení od Apple. iCloud nabídne uživatelům online úložiště o velikosti 5 GB, do něhož se nebude započítávat digitální hudba nakoupená od Apple skrze službu iTunes, jež v Česku nefunguje. Kromě iOS 5 uvedl Jobs počítačový systém Mac OS X, který má konkurovat Windows od Microsoftu. Nová verze nese označení Lion (Lev) a její prostředí je inspirováno mobilním systémem.

Co je iCloud?

Název vychází z anglického slova pro mrak. Lze si ho představit jako úložiště Apple na internetu, na které se dostanete z jakéhokoliv svého zařízení, ať už jde o iPhone, iPod touch nebo iPad. Nahrajete si písničku nebo film do počítače a poté si ho jednoduše přehrajete v mobilu, popřípadě tabletu úplně kdekoliv a samozřejmě bezdrátově. Služba iCloud je synchronizovaná, takže soubory z jednoho zařízení budou ihned k dispozici na druhém. Stačí jen přístup na internet.

iOS 5

Nový operační systém pro mobilní zařízení Apple dostál mnoha pozitivních změn. Ze zamčené obrazovky se ihned dostanete k přijatým emailům, SMS zprávám nebo zmeškaným hovorům. Do souhrnné nabídky těchto upozornění se dostanete i z hlavní obrazovky nebo spuštěné aplikace přetažením prstu z horní části displeje.

Upravený je i fotoaparát. do kterého se dostanete opět i ze zamčené obrazovky. Jako tlačítko spouště poslouží zvýšení hlasitosti a zabudovaný je i nástroj na úpravu snímků (efekty, ořezávání, vylepšení). Zařízení s iOS 5 budou také méně závislá na připojení k počítači a synchronizaci bude možné provádět bezdrátově.

Vylepšený byl i emailový klient, kde půjdou například vkládat obrázky přímo do textu. Zajímavě působí úkolníček, který vás bude upozorňovat ne pouze dle nastaveného času, ale také polohy. Přijedete domů z práce a vyskočí na vás připomínka zaplatit složenku. Před obchodem se objeví nákupní seznam.

Fotogalerie
5 fotografií