Kritikům je v trnem v oku především případ z loňského listopadu. Tehdy vládní agentura Spojených států požádala ICANN, aby stránky podezřelé z počítačového pirátství převedla pod její dohled a ona je tak mohla neomezeně spravovat nebo zrušit. Organizace ICANN vyhověla, ale bez jakéhokoliv soudního rozsudku, jen na základě požadavku vládní agentury.

„Nemáme na starosti obsah. Organizace byla vytvořena, aby pomohla privátnímu sektoru převzít odpovědnost za internet, kterou dříve měla vláda,“ prohlásil generální řiditel ICANN Rob Beckstrom. Ve vedení společnosti jsou přitom zakladatelé internetu, manažeři z vlivných korporací a diplomaté.

Polovina představenstva měla být přitom volena zástupci uživatelů internetu, ale nakonec se vedení ICANN rozhodlo, že uživatelé budou volit jen pět z osmnácti členů a zbytek si zvolí sami.

Svoji moc demonstrovala organizace tento týden, když povolila registrace nových internetových domén. Ty budou moci končit na jakékoliv slovo v jakémkoliv jazyce - například .pivo. Domény jsou ale jen pro opravdu movité organizace, stojí skoro 3,2 milionu Kč. Přesto je o ně zájem.