Příběh zpěvačky Cat Janice, celým jménem Catherine Janice Ipsanové, je extrémně smutný, třebaže v sobě nese i nemalou dávku naděje. Jak zveřejnila v jednom z videí na svém tiktoku, v listopadu 2021 si mladá máma z amerického Washingtonu, D.C., poprvé na krku nahmatala bulku. 

Zdrcující diagnóza

Nejprve si o ní nic zvláštního nemyslela, ale v březnu následujícího roku si uvědomila, že tam bulka stále je. „Byla větší a velmi tvrdá,“ uvedla ve videu. To zpěvačku, která 21. ledna oslavila 31. narozeniny, přimělo navštívit lékaře. Diagnóza byla nekompromisní: sarkom, vzácný zhoubný nádor.

Cat podstoupila operaci, chemoterapii a ozařování a 22. července 2022 jí lékaři oznámili, že se rakoviny úspěšně zbavila. Při tom všem dál zpívala a psala písně a sdílela je na sociálních sítích.

Léčba v přímém přenosu

V červnu 2023 však držitelka hudební ceny Washington Area Music Award sdělila svým příznivcům, že se jí rakovina vrátila, a že ji má tentokrát v plicích. „Chystám se znovu nastoupit na léčbu,“ uvedla tehdy. „Budu v tom opravdu zatraceně silná a dám vám vědět, co se děje. A moc vám děkuju, že mě máte rádi.“

Druhé kolo léčby opět dokumentovala na sociálních sítích, hlavně na tiktoku. V jednom videu například ukazuje, jak jí vypadávají vlasy. „Když shodou okolností vydáte písničku o vypadávání vlasů v den, kdy vám vlasy skutečně vypadávají,“ okomentovala ho.

Nemoc zvítězila

Léčba ovšem nezabírala tak, jak lékaři doufali, a v lednu 2024 Cat Janice svým sledujícím oznámila, že rakovina zvítězila. „Nádory se v podstatě přes noc ztrojnásobily,“ informovala. 

Zpěvačka z posledních sil ještě nahrála píseň Dance You Outta My Head, kterou před časem, když jí bylo líp, složili během improvizování v autě s jejím sedmiletým synem Lorenem. Na toho také nechala přepsat veškerá práva k její hudbě.

Kvůli potížím s dýcháním se Cat brzy na to musela přesunout do hospicu, a právě z něj se obrátila na své sledující se svým posledním přáním, aby si co nejvíc pouštěli její poslední skladbu a ona tak mohla Lorenovi zanechat nějaký výdělek. 

Přes noc megahit

Jak se ukázalo, prosba zafungovala. Z písně se nejen na tiktoku rychle stal naprostý hit! Umístila se v žebříčku iTunes a 30. ledna se Cat pochlubila, že je její song dokonce v top čtyřicítce ve slavné americké hitparádě Billboard Hot 100 v žánru Dance/Electronic a na 11. místě v žebříčku Digital Sales, po boku nejslavnějších jmen z branže, jako třeba Ariany Grandeové (30). 

„Jsem v šoku, tohle jste dokázali vy všichni! Splnili jste mi můj sen, zrovna když jsem to nejvíc potřebovala. Láskou jste mě vrátili do života a dali mi ještě jednu chvíli ,naživu',“ rozplývala se zpěvačka v úterý na svém instagramu. „Navždy vám za to budu vděčná. Ať už mi Bůh přinese do cesty cokoli, vím, že jsem milovaná,“ vzkázala Cat ze svého lože v hospicu.

Fotogalerie
30 fotografií