Les McCann (†88), legendární jazzový pianista, jehož hity byly nesčetněkrát „samplovány“ dalšími umělci, zemřel v pátek 29. prosince 2023 v nemocnici v Los Angeles. Tuto smutnou novinku potvrdil jeho dlouholetý manažer Alan Abrahams. Příčina smrti muzikanta sice nebyla veřejně oznámena, přesto se ale ví, že hudebník musel být minulý týden hospitalizován s těžkým zápalem plic.

Rodák z Kentucky, jenž je možná nejlépe známý pro svůj protestní song proti válce ve Vietnamu s názvem Compared to What, vždy platil za výborného zpěváka a klavíristu. Proslavil se v 50. letech, kdy během služby v americkém námořnictvu vyhrál pěveckou soutěž. Následně si pak vysloužil angažmá v zábavné show moderátora Eda Sullivana (†73), jež tehdy platila za nejlepší varietní program.

McCann je dodnes považován za průkopníka v propojování hudebních stylů - jazz zdárně kombinoval s prvky soulu a funku, čímž jeho tvorba později ovlivnila řadu hip-hopových umělců - například kapelu Cypress Hill či rappera Snoop Dogga (52). Během své dlouhé a nadmíru úspěšné hudební kariéry absolvoval McCann také turné s Wilsonem Pickettem (†64), se skupinou Carlose Santany (76) či s kapelou Staples Singers. 

Fotogalerie
19 fotografií