Shane MacGowan byl skutečnou legendou. Navzdory vážným zdravotním problémům a bouřlivému životnímu stylu neustával ve své hudební tvorbě, spolupracoval s umělci jako Lou Reed (†71), přátelil se s hercem Johnny Deppem (60), a podílel se na řadě charitativních projektů. Lítost nad jeho odchodem vyjádřili vůdčí politici z Irska i osobnosti světové hudební scény.  „Jeho slova spojovala Iry po celém světě s jejich kulturou a historií a tím nejpoetičtějším způsobem obsáhla tolik lidských emocí,“ uvedl irský prezident Michael D. Higgins (82).

MacGowan je známý především jako frontman skupiny The Pogues, která hraje takzvaný celtic punk, tedy směsici punku a tradiční irské hudby. Fanoušci i hudební kritici oceňovali vedle originální směsice stylů jeho nezaměnitelný chraplavý hlas a silné texty písní. Australský písničkář Nick Cave (66) jej označil za „nejlepšího autora písní své generace“. Přesto však vrcholu slávy dosáhl v 80. a 90. letech, kdy s kapelou koncertoval po celém světě. Po odchodu z The Pogues vytvořil novou skupinu a později se k původní formaci vrátil.

Irský hudebník měl i kvůli svému nevázanému životnímu stylu plného neslavných alkoholových výstřelků již řadu let zdravotní problémy. Před deseti lety začal používat kolečkové křeslo poté, co si zlomil pánev. Měl také totálně zkažený chrup, který mu před osmi lety nahradil sadou implantátů zubař, jenž nazval tuto operaci „zdoláním dentálního Everestu“. Donedávna trávil několik měsíců v dublinské nemocnici kvůli virové encefalitidě, kterou u něj lékaři zjistili na sklonku loňského roku. Propuštěn byl minulý týden.

Bohužel se však svých narozenin, které měl oslavit na Boží hod, nedožije. „S nejhlubším zármutkem a těžkým srdcem oznamujeme skon našeho krásného, drahého a vroucně milovaného Shanea MacGowana,“ uvedla jeho zkroušená rodina v dnešním prohlášení. Mimochodem, pokud sledujete dění na karlovarském filmovém festivalu, jistě si vybavíte, že právě Depp zde předloni uvedl životopisný dokumentární film režiséra Juliena Templeho (70) o tomto velikánovi - jmenoval se Hrnec zlaťáků: Pár drinků s Shanem MacGowanem.

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Co vám ve škole neřekli: Šokující historie potratů! Třiceticentimetrové jehly i mučení a popravy Ivona Loutocká, Jana Říhová

Fotogalerie
30 fotografií