+++ Zdena Hadrbolcová zemřela v pondělí 20. listopadu 2023 v LDN, kde jako dlouhodobě nemocná dožívala.

+++ Tato dáma, i když ve filmech ztvárnila desítky maminek, posléze babiček, sama byla bezdětná. Podle svých slov děti nikdy nechtěla. 

Pohřeb Zdeny Hadrbolcové (†86)
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
15:51
30. 11. 2023

Děkujeme, že jste s námi sledovali přímý přenos z posledního rozloučení se Zdenou Hadrbolcovou. 

Krásný zbytek dne. 

 

 
15:50
30. 11. 2023

Smuteční hosté opustili Velkou obřadní síň ve Strašnicích. 

 
15:46
30. 11. 2023

Ivan Vyskočil přišel i odešel sám. „Hrál jsem se Zdeničkou nejenom v Čestmírovi, ale i v divadle. Byli jsme v jednom angažmá v Divadle S. K. Neumanna, několikrát jsme spolu hráli na jevišti. Byla hodná a příjemná kolegyně,“ připomněl zesnulou umělkyni Vyskočil.

 
15:39
30. 11. 2023

Krátce po půl čtvrté obřad skončil. Rodina si nepřála osobní kondolence. 

 
15:26
30. 11. 2023

Herečka Iva Hüttnerová nad rakví zavzpomínala na poslední setkání s kamarádkou. 

Dívaly jsme se z vrcholku hory na městečko pod námi a lidi a už tenkrát jsme věděly, že tohle období pro nás je v tom hereckém životě tím nejšťastnějším. Z našich milovaných Postřižin jsem zbyla už jen já a Miki Jelínek. Když divadlo Na okraji skončilo, tak jsme šli každý jinam, ale pořád o sobě vím a tak nějak jsme si zůstaly navždy. Nechci rozebírat její hereckou práci a nemůžu mluvit ani o jejím soukromém životě. O tom ví víc novináři, kteří teď řeší, proč neměla děti a kdo bude dědit. Chtěla bych na ni zavzpomínat jako na skvělou, senzační, šarmantní a vtipnou ženskou, kterou jsem měla ráda... a nejen já. Když jsme se vraceli v noci ze zájezdu z představení a museli vyložit kostýmy do sklepa, tak Zdena, která byla hvězda, točila filmy, hrála v televizi a byla slavná a mohla mít pohodu a komfort, které k tomu patří, tak naprosto pokorně s námi tahala věci do toho malostranského sklepa. A se stejnou pokorou a poctivostí e zúčastnila všelijakých divadelních projektů bez jistoty a záruky úspěchu nebo výdělku jen proto, že ji to zajímalo a chtěla si něco zkusit,“ pronesla Iva. 

Nedávno někdo z našich kamarádů napsal na facebook, že Zdena byla ostrá. Ano, myslím, že byla fakt ostrá. Uměla sejmout jakéhokoli umělce tak, že na to dosmrti nezapomněl. Stejně tak když vycítila talent nebo schopnosti, pokoru, tak dokázala povzbudit, poradit a pomoci. Nemůžu vůbec mluvit... Neodpustím si jednu historku z poslední doby - asi před třemi týdny jsme za ní byli v léčebně a protože byl krásný podzimní den, jedla dortíček, pila červené vínečko a my jsme jí vyprávěli, co je nového,“ dodala. 

 
15:20
30. 11. 2023

Poslední rozloučení se Zdenou Hadrbolcovou. Okolo rakve je spousta věnců a květin. Herečka bude uložená do hrobky Herecké asociace na Vyšehradě, řekl v projevu herec Miloslav Mejzlík, který byl velmi dojemný. 

Máme na sebe už jen pár minut. Dnešek je jeden z nejtěžších okamžiků mého života. Loučit bychom se měli mlčky, beze slov... Omlouvám se, ještě jsem si nezvykl mluvit o ni v minulém čase a bude mi to trvat asi dlouho. Takže, má milá Zdeničko, narodili jsme se oba ve znamení Raka. Možná, že to znamení předurčilo, že jsme k sobě měli od prvního okamžiku blízko. Já, ucho z oblasti, a ty už známá populární hvězda.Bylo to téměř před 40 lety ve Zlíně, kde nás seznámil režisér Vláďa Drha. Cosi jste tam točili a přišli jste do divadla. Co jsme hráli, to si už nepamatuju, ale co jsem vařil, když jste ke mně přišli na oběd, ano - lososa s přelivem nivy a šlehačky. Bylo to naše první společné jídlo. Až později jsem zjistil, jaká jsi labužnice, a tvá pochvala mě hřála. Postupem let jsme se ovšem dopracovali, že tvým nejoblíbenějším jídlem byl - jak jsi říkala - řízeček a především chlebíček. Při tvých návštěvách u tebe, jen jsem se objevil, vždycky ses ptala - máš? Vždycky jsem měl,“ řekl herec. 

„Po mém ochodu ze Zlína díky tobě začala má a naše společná cesta pražskými divadly. První naší společnou prací byl manželský pár v režii Honzy Nebeského. Manžele jsme potom hráli mnohokrát. Nezapomenut na naši spanilou jízdu s Ibsenovými Přízraky na festival do norského Osla na Ibsenovský festival, kde jsme hráli před královskou rodinou. Potom se naše cesty na chvíli rozešli. To však dlouho netrvalo. V divadle Komedie jsme zažívali nejen krásnou práci, ale žili jsme tam jako rodina.Těch diskusí v divadelním klubu - a nejen o divadle, ale i o politice... Byla jsi vášnivá diskutérka. Jendou, když jsme nebyli zrovna ve shodě, pronesla jsi památnou větu: Nemohu diskutovat s někým, kdo má opačný názor! A bylo vymalováno. Vím, že divadlo bylo tvojí láskou a možná i jistotou. Dávalo ti velké příležitosti.“

 
15:19
30. 11. 2023

Herec David Prachař přiběhl na poslední chvíli. Obřad, který začal po 15. hodině, stihl. 

 
15:10
30. 11. 2023

Poslední sbohem slavné herečce přišel dát scenárista Petr Kolečko, který herečku obsadil do svého snímku Přes prsty, a též režisér Tomáš Svoboda. Kolečko se na zimu poctivě připravil jako medvěd na zimní spánek, vystouplé bříško a buclatý obličej mluví za vše. 

 
15:02
30. 11. 2023

Herec Jiří Štrébl má poraněnou nohu, ale ke katafalku se z vozíčku zvedl a položil květy. „To jsem musel. Nepřijít Zdeně na pohřeb bych si vyčítal,“ vzkázal z vozíku.

 

 
14:59
30. 11. 2023

Slavní hosté položili pod katafalk květiny a usedli do lavic. Jiřina Bohdalová se zapovídala s kolegyní a byl na ní vidět smutek. Několikrát obrátila oči v sloup...

S kolegy se vřele pozdravila, ale rozhovorům se vyhnula. 

 

 
14:55
30. 11. 2023

Překvapivě dorazila Jiřina Bohdalová! Legendární herečka okolo všech proběhla jak Zátopek. Nechybí Ljuba Krbová a herečka Marie Málková. 

Trávili jsme spolu spoustu času. Skvělá kolegyně a herečka. Byla nakloněna všem moderním žánrům a pro mne to byla inspirace,“ uvedla pak Ljuba Krbová, která si se zesnulou herečkou zahrála třeba v seriálu Ulice.

 

 
14:53
30. 11. 2023

Ve smuteční síni je vše připraveno, rakev je na svém místě a nechybí fotografie herečky. Na černobílé fotce je herečka v tradičním slamáku. „Vzpomínáme. Uličníci,“ poslali věnec herci a tvůrci seriálu Ulice. 

Na katafalku jsou zelené kaly se stuhou - Vzpomínáme. Rodina. Věnce poslaly divadla a další instituce, kde byla Zdena činná. 

 
14:50
30. 11. 2023

Ondřej Pavelka s Hadrbolcovou hrál v seriálu Ulice. 

 
14:47
30. 11. 2023

Herec Jiří Štrébl na invalidním vozíku. „Zdenička byla velice rázná žena, uměla rázně odpovědět, když jí něco nebylo nepříjemná. „V Luhačovicích na ni jednou křičely dvě ženy: ‚Soudružko, soudružko, kolik ti je let?‘ A ona odpověděla: ‚Tak madam, do toho je vám ho.no.‘ Tato historka je pro mne ztělesněním Zdeny Hadrbolcové. Byla to laskavá, chytrá, inteligentní žena. Naposledy jsme byly s Danou Batulkovou u ní doma, a to je půl roku. Zdenička už na tom nebyla nejlíp,“ řekl Blesku Štrébl, který si poranil nohu a líp se pohybuje na vozíčku. 

 
14:44
30. 11. 2023

Danu Batulkovou doprovodil Matouš Rajmont. Herec Václav Knop přišel s mladou přítelkyní. Představitel nerudného doktora Vacka ze seriálu Slunečná či svérázného pana domácího ze sitcomu Hospoda už nějakou dobu žije s o 30 let mladší Petrou.

 „Víte co, já v mých letech už nepropadám žádné euforii nebo nějakým velikým nadšením. K věcem už přistupuji racionálně, ale musím říct, že toto je pro mě situace, ve které jsem teď momentálně šťastný,“ řekl Blesku herec a režisér. 

 
14:42
30. 11. 2023

Je mi líto, že z té naší divadelní třídy mizí kamarádi. Zdenka byla skvělá, ale nevídali jsme se. Slyšela jsem, že byla nemocná, ale neměly jsme možnost se vídat,“ řekla Blesku Libuše Švormová v doprovodu manžela. 

 
14:36
30. 11. 2023

Herec Ondřej Pavelka dorazil do krematoria v doprovodu kolegyně Evy Salzmannové. V jedné ruce držel červenou růži, v druhé cigaretu. S Pavelkou je spojoval nejen nekonečný seriál Ulice, ale hlavně společné působení v Divadle na okraji působící v letech 1972 až 1987 v malostranském Rubínu. 

 

 
14:33
30. 11. 2023

Do smuteční síně ve Strašnicích už přicházejí první hosté a mezi nimi herečka Iva Hüttnerová (74) se synem Matoušem Rajmontem. Malířka kamarádce a kolegyni promluví inad rakví. „Ano, je to tak. Budu Zdeničku vyprovázet na poslední cestě,“ potvrdila Aha! Hüttnerová.

 

 
14:31
30. 11. 2023

Zdena Hadrbolcová hrávala sice maminky, ale sama děti nikdy neměla. Mateřství pro ni nikdy nebylo prioritou: „Byla to moje volba. Nikdy jsem si neuměla představit, že bych měla svoje vlastní… Mnohokrát jsem přemýšlela, jak by se mi život změnil, kdybych děti měla a ony se třeba nepovedly. Je to celoživotní úvazek a někdy, jak vidím kolem sebe, je to nejen radost, ale občas je to i velmi těžké,“ říkala herečka, která se vdala jen jednou, a to za studentskou lásku, ale manželství se brzy rozpadlo. Herečka žila pak dlouhá léta na psí knížku s dokumentaristou a kameramanem Jiřím Průchou, který zemřel před víc jak 10 lety.  

 
14:25
30. 11. 2023

Herečka v české kinematografii zanechala výraznou stopu. Natočila desítky slavných filmů, dokonale dokázala ztvárnit role vážné i komické. „Z víc než stovky rolí, které ztvárnila před kamerou, připomeňme třeba výrazné postavy z mnoha televizních seriálů, ale především její filmové maminky ze snímků Přijela k nám pouť, Páni kluci, Návrat idiota, František je děvkař. Tou nejslavnější z nich však zůstává Adamova maminka z Kachyňova filmu Už zase skáču přes kaluže. Chvíle, kdy si veze synka z nemocnice domů a utišuje ho prostou lidovou písničkou, je možná právě tím nejsilnějším obrazem, kterým bude Zdena Hadrbolcová žít v naší paměti dál,“ uvedla Herecká asociace. 

 

Fotogalerie
197 fotografií