Muzikant Kevin Walker, který si nechával říkat Geordie, byl anglický rockový hudebník, známý jako kytarista post-punkové skupiny Killing Joke. Byl uznávaný pro svůj neortodoxní styl hry na elektrickou kytaru, bohužel však už nikdy více do strun nehrábne, jelikož se během posledního listopadového víkendu odebral na věčnost.

„S nesmírným zármutkem potvrzujeme, že 26. listopadu 2023 v 6:30 ráno v Praze zemřel po mrtvici legendární kytarista skupiny Killing Joke Kevin ‚Geordie‘ Walker v obklopení rodiny. Jsme zdrcení. Odpočívej v pokoji, bratře,“ napsali jeho parťáci ze skupiny na sociální síť a sdíleli i muzikantovu fotku, momentku pořízenou během jednoho z jeho vystoupení.

Walker se připojil ke Killing Joke v roce 1978 poté, co tehdy jakožto student architektury odpověděl na inzerát zpěváka Jaze Colemana (63). S ním tvořil jádro skupiny, která v osmdesátých letech zkoumala gotiku, metal, alternativní rock a post-punk. První album jim pak vyšlo v roce 1980 a ihned slavilo úspěchy. V devadesátých letech se jejich tvorba sice výrazně zpomalovala, ale od roku 2003 kapela opět aktivně koncertovala. Jejich poslední album Pylon se dostalo ven v roce 2015.

Walker a Killing Joke významně ovlivnili post-punk a jeho zvuk, často vystupovali třeba s kapelou Hollywood Vampires, v níž hraje herec Johnny Depp (60). Kromě toho byl Walker také členem skupin industriální hudby Murder, Inc. a The Damage Manual. Prahu si oblíbil už v roce 2006, kdy zde působil coby producent britské dívčí punk rockové skupiny Mary-Jane. Později se v našem hlavním městě usídlil a spolupracoval s nahrávacím studiem Faust Records v Bubenči.

Fotogalerie
25 fotografií