Hudebník prý zemřel ve středu, obklopen svou rodinou v Los Angeles po dlouhé a těžké nemoci, jak uvedl jeho manažer Jared Levine. Doplnil, že Robertson nedlouho před svým skonem dokončil svůj poslední projekt, a to hudbu pro film Zabijáci rozkvetlého měsíce v režii Martina Scorseseho (80), s nímž často spolupracoval. Rodina požádala, aby místo květin lidé posílali peníze na kulturní centrum pro kanadské domorodé obyvatele.

Kanadská kapela The Band, v níž Robbie Robertson řadu let působil, spolupracovala i s hudebníkem Bobem Dylanem (82) - a dokonce ho doprovázela při jeho slavném turné v letech 1965 a 1966, kdy zpěvák přešel na elektronický zvuk. Alba, která The Band pak sólově vydala koncem 60. let, nazvaná Music From the Big Pink a následné The Band, patří dodnes k rockové klasice.

Skupinu, která v roce 1969 vystoupila na legendárním hudebním festivalu ve Woodstocku, tvořily vyhraněné osobnosti - kromě kytaristy Robbieho Robertsona to byl baskytarista Rick Danko (†55), bubeník Levon Helm (†71) a klávesisté Richard Manuel (†42) a Garth Hudson (86). Ačkoliv se muzikanti těšili velké popularitě, potýkali se členové skupiny, především Manuel, s drogovými a alkoholovými závislostmi. 

Závěrečný koncert skupiny natočil v roce 1976 Martin Scorsese jako dokument Poslední valčík, který je považován za jeden z nejlepších filmových záznamů koncertu, se konal na Den díkuvzdání v sanfranciském Winterlandu. Rockeři si naposledy zahráli s Ringo Starrem (83), Ericem Claptonem (78), Neilem Diamondem (82) či Joni Mitchellovou (79). Tento dokument však přispěl ke konci přátelství mezi muzikanty. Helm se totiž domníval, že Robertson ovlivnil Scorseseho, aby ve filmu zdůraznil jeho úlohu na úkor ostatních...

The Band se ještě dali dohromady bez Robertsona v 80. letech, staré křivdy podle všeho odpuštěny nebyly, ale bez svého lídra již nedosáhli bývalých úspěchů. Manuel, jenž zkoušel i hereckou kariéru a zahrál si například v komedii Let's Get Laid, se oběsil v hotelovém pokoji ve Winter Parku na Floridě v roce 1986. Posledním žijícím členem The Band tak zůstává multiinstrumentalista (kromě kláves zvládá i hru na saxofon či varhany) Hudson.

 

Video
Video se připravuje ...

Johnny Cash. Hvězda americké country a jeho slavný koncert v přísně střežené věznici Folsom Videohub

Fotogalerie
25 fotografií