Stovky fanoušků olemovaly ulice na nábřeží městečka Bray v hrabství Wicklow, aby vzdaly Sinéad O'Connorové svůj poslední hold. Právě tady bydlela dlouhých 15 let až do letošního léta, kdy se krátce před smrtí přestěhovala do bytu v Londýně. 

Před jejím domem se v úterý nahromadily květiny, ručně psané vzkazy i další dárky na onen svět. Dokonce na místě zaparkovala dodávka Volkswagen van s reproduktory na střeše, která přítomným pouštěla její nezapomenutelné hity. Truchlící, z nichž mnohým se po tvářích koulely slzy, zpívali také. Obzvlášť emotivní pro ně byly písně Nothing Compares 2 U (v překladu „nic se ti nevyrovná“), nebo Scarlet Ribbons, v níž se zpívá o žití do 100 let. 

Poslední cesta O'Connorové započala v 10:30 dopoledne na nábřeží u baru Harbour Bar a dále pomalu pokračovala po asi kilometrové trase po nábřežní ulici Strand Road, na které oblíbená zpěvačka roky žila. Za vozem plným květin a s fotkou zpěvačky kráčeli zdrcení fanoušci a plakali.

Prezident i Bono Vox

Celou akci zakončil soukromý pohřební obřad, jehož detaily jsou přísně utajené. Zúčastnit se mohli jen pozvaní hosté. Jedním z nich, jak prozradil ve svém veřejném prohlášení, byl irský prezident Michael D. Higgins. „Záplava zármutku i uznání života a díla Sinéad O’Connorové ukazuje ukazuje silný vliv, jaký měla na irský lid,„ uvedl prezident.

Nechyběli hosté z řad celebrit. Na pohřeb dorazil frontman kapely U2 Bono Vox (63) nebo zpěvák Boomtown Rats Bob Geldof (71).

Hlavní imám irského islámského centa šajch Umar Al-Qadri uvedl, že je „nesmírně vděčný za příležitost vést muslimskou smuteční modlitbu za dceru Irska, Sinéad O’Connorovou, známou také jako Šuhada Sadaqátová.“

Video
Video se připravuje ...

Emotivní pohřeb Sinéad O'Connorové reuters

Fotogalerie
198 fotografií