Rodina zesnulé zpěvačky Sinéad O’Connorové v neděli vydala oficiální prohlášení s detaily jejího pohřbu. Ten proběhne v úterý dopoledne v jejím rodném Irsku. Rakev se zpěvačkou bude v rámci poslední cesty vezena přístavním městem Bray v hrabství Wicklow, v němž Sinéad žila dlouhých 15 let. 

A právě tady přichází příležitost pro veřejnost: Smuteční obřad bude sice jen pro blízké, v rámci průvodu se ale se zpěvačkou mohou rozloučit i fanoušci. „Sinéad milovala život v Bray i zdejší obyvatelstvo,“ stojí v prohlášení. 

„Její rodina by tímto průvodem chtěla ocenit všechnu tu lásku a podporu, kterou jí lidé z hrabství Wicklow i odjinud projevili, poté, co se minulý týden odebrala jinam,“ pokračovalo.

Procesí začne v 10:30 dopoledne na nábřeží města Bray u baru Harbour Bar a bude pokračovat na druhý konec ulice Strand Road. Projde kolem jejího někdejšího domu na Strand Road v Montebellu, kde žila 15 let a kde jí lidé od její smrti nechávali květiny. Poté se přesune na soukromý pohřeb.

Truchlí celé město

Na kopci nad městem Bray jižně od Dublinu byl v neděli odhalen obří nápis Éire loves Sinéad (Irsko miluje Sinéad), se symbolem srdce místo slova „miluje“. Podle listu The Guardian byla instalace vytvořena nad nedávno objeveným nápisem Éire (Irsko), který pomáhal za 2. světové války pilotům v navigaci.

Nápis, který vytvořili irští kreativci a umělci, vznikl z recyklovaného plastu a ještě v noci na pondělí byl odstraněn. Minulý týden byl dublinský most Samuela Becketta přes řeku Liffey ozdoben světelnou projekcí slov písně Nothing Compares 2 U.

Zabila ji smrt syna?

Rodina zpěvačky oznámila její úmrtí 26. července poté, co byla nalezena mrtvá ve svém londýnském bytě. O’Connorová, kterou proslavil její emotivní hlas, krátký sestřih vlasů a hit Nothing Compares 2 U z roku 1990, se netajila tím, že trpěla psychickými problémy. Když loni spáchal sebevraždu její syn Shane (†17), zpěvačka na twitteru napsala, že „bez něj nemá smysl žít“. Policie nevyšetřuje úmrtí O’ConnorovéO’Connorové jako podezřelé.

Video
Video se připravuje ...

Bleskové zprávy: Hoří už i v Chorvatsku! A Janečkova dcera má nevyléčitelnou nemoc. Petr Macek, Lukáš Červený, reuters

Fotogalerie
68 fotografií