Frontmana skupiny Boomtown Rats, irského muzikanta a aktivistu Boba Geldofa, pojilo se Sinéad O'Connorovou letité a blízké přátelství. Její smrt ho proto hluboce zasáhla. Během svého vystoupení na festivalu Cavan Calling v Irsku se na pódiu rozpovídal o jejich posledních konverzacích. 

Ztratil manželku i dceru

Pro Geldofa bohužel zdaleka nešlo o první ztrátu. Hudebník za tragických okolností přišel o svou manželku Paulu (†41) a dceru Peaches (†25) – obě kvůli předávkování heroinem. 

Jeho někdejší manželka, moderátorka a spisovatelka Paula Yatesová se neúmyslně předávkovala ve svém domově v Notting Hillu v září 2000, přesně na 10. narozeniny jejich společné dcery Pixie (32). Modelku Peaches potkal stejný osud v dubnu roku 2014 jen krátce poté, co se neúspěšně pokoušela s drogou skončit. 

Člověk musí jít dál

„V případě takových tragédií není jiná cesta, než prostě jít dál,“ pronesl Geldof na pódiu. „Sinéad mnohokrát bojovala s extrémní osamělostí a pocity beznaděje... Byla to moje dobrá kamarádka, pravidelně jsme spolu mluvili, naposledy před pár týdny,“ svěřil se obecenstvu. 

Zoufalé zprávy před smrtí

Geldof prozradil, že se mu před smrtí nejednou svěřovala s černými myšlenkami. „Její zprávy byly protkané zoufalstvím, beznadějí a žalem. Některé byly zase extaticky šťastné. Byla taková,“ popsal. 

Ze smrti syna se nikdy nevzpamatovala

Sinéad O'Connorová se na začátku roku 2022 musela vypořádat s velmi bolestivou ztrátou. Její teprve sedmnáctiletý syn Shane spáchal sebevraždu a zpěvačka z jeho smrti vinila sama sebe. „Shaneova smrt není vina nikoho jiného než mě samotné,“ napsala na twitteru ve čtvrtek 13. ledna. 

O den později se za svá slova omluvila a informovala své blízké, že raději míří do nemocnice. Bylo ale jasné, že na tom není vůbec dobře.

Dobrovolná hospitalizace

„Omlouvám se. Neměla jsem to říkat... Jsem teď s policisty na cestě do nemocnice. Omlouvám se, že jsem vás rozrušila. Jsem bez svého dítěte úplně ztracená a nenávidím sama sebe. Nemocnice mi na chvíli pomůže, ale Shanea najdu. Tohle je jenom odklad,“ uvedla. 

O'Connorová trpěla bipolární poruchou a v průběhu svého života se několikrát pokusila o sebevraždu. Mimo jiné také obvinila svou matku z týrání. 

 

Potýkáte se s problémy?

Máte pocit, že se nic nedaří a už nemůžete dál? Nestyďte se požádat o pomoc.

Linka první psychické pomoci, nonstop a zdarma: 116 123

Linka bezpečí pro děti a mládež, nonstop a zdarma: 116 111

Bílý kruh bezpečí – telefonická pomoc obětem kriminality a domácího násilí, nonstop a zdarma: 116 006

Video
Video se připravuje ...

Bleskové zprávy: Smrt oblíbené zpěvačky a tajná svatba Molavcové Petr Macek, Lukáš Červený, reuters, ČT

Fotogalerie
109 fotografií