Světově populární a tvrdohlavá umělkyně, která byla nalezena mrtvá ve středu 26. července ve svém londýnském bytě, natočila tříhodinový rozhovor pro dokument Kathryne Fergusonové v roce 2019, v němž více než hodinu a půl Sinéad nepřerušovaně mluví o svém životě a zejména těžkým zneužíváním poznamenaném dětství.

„Moje matka byla zvíře, ale já jsem ji svým hlasem uměla zkrotit,“ prohlásila zpěvačka. Její hlas však nebyl všemocný, jak dokazují následující slova. „Byla to násilnická, nemocná žena. Zneužívala a ubližovala fyzicky, psychicky, duchovně i slovně,“ popisovala šílené zážitky z dětství Sinéad, o matce mluví jako o ďáblovi.

Dva týdny na zahradě

Jedním z nejděsivějších zážitků bylo, když ji matka po několik týdnů nechala žít a přespávat na zahradě. Sinéad tehdy bylo pouhých osm let. „Jsem venku na zahradě, ve tmě, dosud nenávidím soumrak. Dívám se nahoru do jednoho okna, jediného, kde ona rozsvítila. Křičela jsem a prosila ji, aby mě nechala jít dovnitř. Ona najednou světlo zhasne a je naprostá tma,“ popsala trauma v otevřeném rozhovoru.

Zpěvačka byla třetím z pěti dětí Marie a Johna O’Connorových, kteří se rozvedli, když bylo Sinéad osm let. Se svou matkou žila do svých 13 let a popsala, že právě v této době ji matka týrala. Pak ji dostal do péče její otec. Problémy se s ní však začaly táhnout. „Kradla jsem úplně všechno,“ přiznala zpěvačka. Za krádeže se dostala do církevního nápravného zařízení pro mládež. Právě tam začala psát své první texty.

Video
Video se připravuje ...

Šokující video Sinead O'Connor: Vzlyká o svých psychických nemocích Facebook

Slavné slzy

Právě s matkou je spojen ikonický moment z klipu k písni Nothing Compares 2 U, který doprovází sugestivní záběr na zpěvaččinu oholenou hlavu, která ze záplavy černé vystupuje z obrazu. V jeden okamžik Sinéad steče po tváři slza. Vyvolala ji prý vzpomínka právě na matku, která její život tak hluboce poznamenala.

Fotogalerie
35 fotografií