Její sestra Hana Heřmánková (60) se dodnes nesmířila s brzkým odchodem Dany z tohoto světa. „Vůbec si to nepřipouštím, Dana je pořád s námi,“ řekla Blesku již před časem manželka herce Karla Heřmánka (75), jenž si se svou švagrovou Danou zahrál i v jednom z nejúspěšnějších německých filmů Herbstmilch, který v roce 1988 režíroval Joseph Vilsmaier (†81).

Za toho se Dana Vávrová ve svých 19 letech provdala a dala mu tři dcery, Theresu, Josefinu a Janinu, které společně vychovávali v Mnichově. Svou paní, se kterou pak spolupracoval i při mnoha dalších filmových příležitostech (a naposledy v roce 2008, tedy pouhý rok před Daniným skonem, kdy natočili historické drama Zkáza lodi Gustloff), přežil uznávaný režisér o 11 let.

Vávrová platila v tuzemsku za velkou dětskou hvězdu. V pohádkovém seriálu Arabela si zahrála Karkulku, zaujala i ve snímku Jak se točí rozmarýny či seriálu My všichni školou povinní. Jako dospělá pak natáčela filmy hlavně v Německu. Když u ní propukla rakovina, téměř nikdo o tom nevěděl. Bojovala s ní stranou zájmu veřejnosti. Byť náročná léčba nepřinášela žádný pozitivní výsledek, Dana se nevzdávala a usilovně se za svůj život prala. 

Jenže bohužel, nemoc se v jejím těle rozšířila i na další orgány. Rakovina děložního hrdla metastazovala do žaludku, jater a do plic. Před svou smrtí pobývala na mnichovské klinice Grosshadern a pouhý den před tím, než naposledy vydechla, byla prý herečka ještě venku na procházce s manželem a dcerami - užívala si poslední okamžiky se svými nejbližšími, jako kdyby snad tušila, že se její konec blíží. Zemřela obklopená svými milovanými.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Rytíř Brtník Sovák nesnášel dětské herce. Na Krakovci mu strčili párek do výfuku. Jiří Marek

„Se smrtí Dany jsme ztratili nadevše milovanou matku, manželku a nejlepší přítelkyni. Navždy si v srdcích uchováme její nádherné oči, úsměv... Byla to jedinečná bytost, neskutečně silná žena, do poslední chvíle se nevzdala naděje. Svou radostí ze života nám dodávala spoustu síly, abychom tyto těžké časy ustáli. O to těžší je pro nás překonat bolestnou skutečnost, že tu s námi už není,“ svěřil se zdrcený Vilsmaier německému listu Bunte. 

Lubomír Lipský (†92), který ve výše zmiňovaném snímku svého bratra a režiséra Oldřicha Lipského (†62) Ať žijí duchové! zazářil jako zákeřný prodavač Jouza, se o Vávrové vždy vyjadřoval s velkou láskou. „Byla to strašná škoda. Ta roztomilá a chytrá holčička byla vyslovený talent. Leontýnku zahrála tak snadno a lehce. A tu píseň jak uměla prodat,“ posteskl si smutně oblíbený herec.

Fotogalerie
43 fotografií