Cesta Oldřicha Nového mezi velké české filmové herce byla komplikovaná - nejprve se vyučil typografem. Z ochotnických začátků postupně přešel do pražských kabaretů a následně do divadla v Ostravě. Po roce 1925 se stal hvězdou operetního souboru Zemského divadla v Brně. Po deseti letech založil s manželkou Alicí Valentovou (†65) vlastní Nové divadlo v Praze. Po zániku úspěšného souboru až do poloviny 70. let spolupracoval s Hudebním divadlem v Karlíně.

Jeho nejslavnější rolí, která dodnes okouzluje a baví generace diváků, byl bezesporu muž dvou životů - pan Novák v komedii Kristián. Divácky úspěšné jsou ale i další snímky - Hotel Modrá hvězda, Roztomilý člověk, Valentin Dobrotivý nebo Dívka v modrém. Před kamerou stál i v 50. a 60. letech, ať už v komediích (Hudba z Marsu, Fantom Morrisvillu) nebo v detektivkách s kolegou Josefem Bekem (†76). Ženám se podlamovala kolena z jeho hlasu, který sám nazýval „hobojovým“.

Poslední role herci přinesl seriál Taková normální rodinka, kde exceloval v roli úředníka Koníčka, a především film Zdeňka Podskalského (†70) Světáci, v němž hrál nezapomenutelného bývalého tanečního mistra a učitele společenského chování.

Ačkoliv se Nový stal jakýmsi synonymem prvorepublikové elegance a noblesy, jeho život nebyl snadný. Za druhé světové války herec za pomoci vlivných přátel chránil svou ženu, která byla židovského původu, před deportací. Ač na něj byl vyvíjen tlak, on se s ní odmítal rozvést, takže nakonec i Nový skončil ve sběrném táboře Hagibor, společně s hereckým kolegou Janem Skopečkem (†94), a v Osterode. Jeho manželka Alice byla zatím odvezena do Terezína. O jedinou, a to adoptivní, dceru Janu (†69) se jim v té době starali přátelé, manželé Lelkovi. A právě původ Jany byl velkou záhadou.

Jana přišla na svět přesně devět měsíců po svatbě Oldřicha Nového s manželkou Alicí. Herec si děvčátko jednoho dne přinesl v peřince domů a před světem tajil, kdo je jeho pravá máma. Ačkoliv se o Janě hovořilo jako o adoptivní, tehdejší média spekulovala, že je nemanželským dítětem Nového a herečky Hany Vítové (†73), jeho blízké přítelkyně, která šla navíc Janičce za kmotru. Jak to bylo doopravdy, to se dnes nejspíš už nikdo nedozví. Další zdroje totiž tvrdí, že děvče přišlo na svět pod jménem Blažena Jakešová a Nový ji získal v útulku pro děti.

Video
Video se připravuje ...

Taková normální rodinka – první český sitcom Videohub

Jisté však je, že manželka Nového na Janu celý život žárlila. V důsledku ztráty velké části rodiny během války došlo u Alice k rozpuku duševní choroby, v tomto případě schizofrenie, a Jana musela po válce do internátu, aby nebyla Alici moc na očích. I později se obě často hádaly a jejich vztah nakonec vyvrcholil tím, že Jana v pouhých dvaadvaceti letech odešla z domova. Pravdu o své pravé matce se nikdy nedozvěděla. „S tátou jsme o tom nemluvili, vyhýbal se tomu. Mně stačilo, že jsem byla vždycky tátova, že mě měl moc rád a já měla ráda jeho,“ uvedla před svou smrtí Jana v televizním dokumentu.

Stáří pak bylo pro představitele filmových milovníků a neodolatelných svůdníků, co šeptal ženám do ouška své vemlouvavé „zavřete oči, odcházím“, velice smutné. Od roku 1967, kdy Novému zemřela milovaná žena, herec chřadnul a už ani neopouštěl svůj byt. Muž, který si zakládal na svém zevnějšku, ke konci života trpěl psychickými problémy. Návštěvy přijímal tak, že s hosty hovořil pouze ukrytý za zástěnou. Nechtěl, aby ho někdo viděl starého a nemocného. Zesnul v březnu 1983 ve svém luxusním bytě v Maiselově ulici na Praze 1.

Fotogalerie
45 fotografií