Fanoušci legendární hudební skupiny The Beatles se dočkají nečekaného hudebního zážitku. Po více než padesáti třech letech od rozpadu kapely vychází jejich patrně poslední nový singl s názvem Now and Then. Píseň vznikla díky revoluční umělé inteligenci, která dokázala oddělit hlas Johna Lennona (†40) od klavírního doprovodu a ostatních rušivých prvků na původním nedokončeném, dosud obtížně použitelném záznamu ze sedmdesátých let.  

Tuto pozoruhodnou novinku oznámili světu poslední dva žijící „brouci", tedy zpěvák a kytarista Paul McCartney (81) a bubeník Ringo Starr (83). Využili k tomu demosnímek, co jim po vraždě Lennona, k níž došlo 8. prosince 1980, poskytla jeho manželka Yoko Ono (90). I když zbylí členové kapely, do které patřil ještě tehdy žijící kytarista George Harrison (†58), pak píseň dokončili, technologická omezení té doby neumožnila oficiální vydání.

Teprve díky moderním technologiím, konkrétně díky práci režiséra Petera Jacksona (61) a jeho týmu, se podařilo s pomocí takzvané MAL audiotechnologie oddělit jednotlivé prvky skladby - kromě hlasu Lennona ze „sedmdesátek“ to byly také elektrické a akustické kytary z roku 1995. Hlas zesnulého zpěváka byl vmixován do výsledného aranžmá... a tak vznikla finální verze, která vyjde na vinylu a v digitální podobě společně s legendárním hitem Love Me Do.

„Najednou tu byl, Johnův hlas, křišťálově jasný,“ dojímal se McCartney. „Je to docela emocionální. A my všichni tam hrajeme, je to opravdová nahrávka Beatles,“ zdůrazňoval muzikant, který se společně se Starrem v roce 2022 znovu rozhodl píseň dokončit právě za pomoci slavného novozélandského režiséra, jenž stojí i za fantasy sériemi Pán prstenů a Hobit. Ten totiž o Beatles již dříve natočil třídílný dokumentární film nazvaný The Beatles: Get Back

Video
Video se připravuje ...

Beatles skrz naskrz – Unikátní a neznámé fotografie z archivu The Beatles Book Vydavatelství Knihy Omega

Kromě Lennona v songu Now and Then zazpívá i McCartney, jenž se ujal také baskytary, zatímco na bicí nově zahrál Starr. Kytary sice pocházejí ze starších záznamů Harrisona, jedno nové kytarové sólo ale nahrál i McCartney. Ve studiu nahrávací společnosti Capitol Studios v Los Angeles byly nahrány smyčce a do výsledné písničky byly použity také původní vokály ze známých hitů Here, There and Everywhere, Eleanor Rigby a Because.

Tato překvapivá novinka je jistě velkou radostí pro jejich příznivce, kteří se po tak dlouhé době znovu dočkají posledního singlu této snad nejvýznamnější hudební skupiny v historii. Na youtube také vyjde dvanáctiminutový dokumentární film, který povypráví příběh poslední písně The Beatles, s exkluzivními záběry a rozhovory. A co více, 10. listopadu pak vyjdou nová, o 21 písní rozšířená vydání kompilací známých jako Červené album (1962-1966) a Modré album (1967-1970). Je se tedy nač těšit!

Fotogalerie
38 fotografií