U Městského soudu pro Prahu 10 se v pátek konalo stání kvůli Pábitelům. Sešli se jen právníci obou stran, zesnulého hitmakera zastupovala advokátní kancelář jeho syna JUDr. Jiřího Štaidla (49).

„Ačkoli znalci žalovaných nesouhlasí, na tom, že píseň byla skutečně převzata, se shodla řada odborníků, mimo jiné dva znalecké posudky,“ uvedl advokát žalující strany.

Jen 8 taktů

Předmětem sporu je poslední žaloba Ladislava Štaidla na uznání jeho tvůrčího vkladu v největším hitu Jamese Baye »Hold Back The River« (v překladu Zadržte řeku). Její hlavní melodický motiv prý vychází z úvodních osmi taktů písně Pábitelé, kterou v roce 1984 Štaidl složil pro Karla Gotta (†80).

Páteční stání bylo již druhé. Při prvním se řešil znalecký posudek, který vypracovala Hudební a taneční fakulta Akademie múzických umění v Praze (HAMU). Ta dala jednoznačně za pravdu Štaidlovi.

Na pátečném stání byl naopak probírán znalecký posudek, který vypracovala Janáčkova akademie múzických umění v Brně (JAMU). Ta dává za pravdu spíše protistraně s tím, že v písni Jamese Baye jsou shodné pouze čtyři takty, a přesto je žalovaná píseň mnohem melancholičtější a zároveň rychlejší. Také rychlost prý jde přes více taktů. Především však odhalila, že naprosto totožné noty se prý už před písní Pábitelé objevily třeba u Elvise Presleyho (†42)... Soudní spor, který Ladislav Štaidl započal v roce 2019, bude tedy ještě během na dlouhou trať.

Probíhající spor není podle slov JUDr. Jiřího Štaidla veden o peníze, ale čistě o určení tvůrčího vkladu. „Snahu ochránit práva původního autora soudní cestou inicioval v roce 2015 jednoznačný závěr komise pro otázky tvorby OSA a bohužel i přehlíživý postoj anglické strany, stojící zřejmě na přesvědčení, že československý hit nebude možné v extrémně nákladném soudním řízení v Anglii ubránit. Spravedlivě lze ale rozhodnout i zde, v Evropské unii,“ říká.

Ze soudního stání vyplývá, že pokud Bay ukradl Štaidlovy takty, tak Štaidl je vzal králi rockenrolu, a ten je možná zase »čmajzl« Chuckovi Berrymu (†90), který si je přivlastnil z nějaké americké lidové písně neznámého autora... „Ano, je to fraška! A potom se dozvíme, že všechny písně od roku 1960 jsou plagiáty, protože Beatles dali základ všemu,“ kroutí hlavou hudební znalec ing. Jiří Paulů, mj. člen dozorčí rady Ochranného svazu autorského (OSA).

„Je to moc složité. V hudebním byznysu se takové záležitosti běžně stávají, vždycky je někdo první. Většinou se spory řeší dohodou, ale té žalovaní, bohužel, nejsou schopni...“ dodává.

Štaidl zemřel 31. ledna 2021 v pražské nemocnici na Karlově náměstí na komplikace způsobené covidem.

Pábitelé 

Pojď, půjdem na zem hledat démanty,

z těch vzácně obyčejných vět.

Pojď, půjdem jen tak lidem číst z úsměvů.

Pojď se dívat, jak milují svět...

(text Eduard Pergner)

Video
Video se připravuje ...

Soudkyně k případu krádeže písně Karla Gotta zahraniční hvězdou David Turek

Fotogalerie
62 fotografií