Dva měsíce po smrti Mekyho jeho jediný syn, který se rovněž věnuje hudbě, poskytl rozhovor pro magazín Reporter. Mimo jiné přiznal, jak moc se mu změnil život. 

Strašně moc. Uvědomuju si to třeba v situacích, kdy objevím dobrou muziku, vyjde zajímavá deska nebo mě zaujme hudební dokument. „Jdu volat tátovi,“ napadá mě automaticky, „řeknu mu o tom!“ Načež mi dojde, že neznám aktuální číslo,“ svěřil se David Žbirka. 

Jelikož se stejně jako otec zabývá hudbou, a dokonce dává dohromady jeho poslední desku, která vyjde letos, tak to byl on, kdo mu říkal o novinkách v branži.

Koncem listopadu vyšel osmihodinový dokument o Beatles jménem Get Back, který je o nahrávání desky Let It Be, a táta by podle mě dlouho rozdýchával, jak podrobně vidí do toho kreativního procesu.

VIDEO: CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb Mira Žbirky (†69): Obřad s prezidentkou a Babišem, Černocká se dovnitř nedostala

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb Mira Žbirky (†69): Obřad s prezidentkou a Babišem, Černocká se dovnitř nedostala. Lukáš Červený, foto: archiv rodiny Žbirkových

Beatles jsou v dokumentu velmi lidští, přirození a sledovat třeba Paula McCartneyho, jak z mumlání a jedné noty na basu buduje píseň Get Back, z toho by byl táta hotovej. Samozřejmě můžu ten film vychválit a doporučit spoustě dalších lidí, ale on by byl vždycky první. Stejně tak byl mezi prvními, komu jsem doporučoval hudební novinky,“ netají se David. 

Miro „Meky“ Žbirka loni 10. listopadu podlehl opakovanému zápalu plic. Na stejnou nemoc zemřela i jeho maminka. 

Fotogalerie
46 fotografií