Informaci o kaskadérově smrti potvrdila jeho dcera Kim Browningová serveru Hollywood Reporter. Uvedla, že zemřel z přirozených příčin v pondělí ve svém domově ve městě Southwest Ranches na Floridě. 

„Ve filmovém průmyslu měl úžasnou kariéru. Minulým i budoucím generacím dopřál skvělou zábavu,“ řekla kaskadérova dcera. 

Nejznámější Browningovou rolí byl netvor ze snímků Netvor z Černé laguny (1954) a Pomsta netvora (1955). Profesionální plavec a potápěč ztvárnil netvora ve vodě, na souši ho hrál Ben Chapman (†79). Každý z herců musel mít trochu jiný kostým – Chapmanův byl tmavší a Browningův světlejší, aby byl ve vodě na černobílém záznamu lépe vidět. 

Zadržel dech na 4 minuty

Jako netvor musel Browning během natáčení dokonce zadržet dech na dlouhé čtyři minuty. Režisér Jack Arnold (†75) totiž nechtěl, aby bylo v záběru vidět, jak mu z nosu a úst stoupají bublinky vzduchu. Netvor byl přece obojživelník! 

Ne vždy se ale musel spoléhat jen na vlastní plíce. Protože byla ústa netvorovy masky trochu vedle od těch kaskadérových, mohl mít v obleku hadičku, kterou mu v případě nouze pouštěli do úst vzduch. „Měli jsme znamení. Když jsem zcepeněl, tak jsem ho potřeboval. Fungovalo to dobře, neměli jsme žádné problémy,“ vzpomínal v roce 2019 v rozhovoru pro Halloween Daily News

Ačkoli byl Browningův výkon skutečně skvělý, „povedl“ se mu jeden pořádný kiks. Když „unesl“ krásnou kolegyni Julii Adamsovou (†92) do své jeskyně, špatně odhadl velikost vchodu a udeřil ji do hlavy o zeď tak silně, až upadla do bezvědomí. 

Video
Video se připravuje ...

Seroš X: Džundži Itó: Japonské děsy Reflex.cz

Fotogalerie
34 fotografií