Tillerová se narodila 16. března 1929 ve Vídni. Jejím tatínkem byl Anton Tiller (†105), slavný operní pěvec a herec. V tátových šlépějích ale Nadja jít původně vůbec nechtěla... 

„Moji prarodiče měli kadeřnický salon v Gdaňsku. První ve městě. Bylo to skvělé a neuvěřitelně mě to zaujalo. Chtěla jsem se vyučit kadeřnicí za účelem převzetí tohoto salonu,“ svěřila se kdysi podle agentury APA. Plány ale zhatila druhá světová válka. 

Poválečný sex-symbol

Od roku 1945 studovala u slavného režiséra Maxe Reinhardta (†70) a posléze nastoupila na Hudební a hereckou akademii. V roce 1949 vyhrála titul Miss Rakousko a na úspěch bylo zaděláno.

Stala se jednou z nejznámějších tváří evropské poválečné kinematografie – vedle Rakouska se proslavila i ve Francii či Itálii a díky perfektní angličtině prorazila dokonce i v USA. 

Šťastné manželství

Tillerová hrála po boku Jeana-Paula Belmonda, Jeana Maraise, Jeana Gabina (†72) nebo Maria Adorfa (92). Často hrála i se svým manželem, oblíbeným německým komediálním hercem Walterem Gillerem (†84). Manželství jim vydrželo krásných 55 let, měli spolu dvě děti a čtyři vnoučata. 

U příležitosti svých 90. narozenin v roce 2019 se Vídeňačka spokojeně ohlédla za svým životem. „V životě jsem měla velké štěstí – v neposlední řadě proto, že jsem měla obzvlášť pěkného manžela. Jsem prostě šťastlivec!“ pochvalovala si. 

Hrála s Brejchovou

Čeští diváci Tillerovou asi nejvíce znají z filmu Zámek Gripsholm z roku 1963, kde si zahrála se slavnou českou kráskou Janou Brejchovou

Zemřela ve spánku

„Moje matka zemřela včera v noci v Augustinu v Hamburku. Zemřela v klidu ve spánku v přítomnosti zdravotní sestry,“ uvedla hereččina dcera Natascha Gillerovoá pro deník Bild. V domově pro seniory Augustinum strávila Tillerová poslední roky svého života, ještě v 87 letech nicméně hrála v představení My Fair Lady. „Vlastně to byl pěkný konec,“ zhodnotila tehdy podle webu Tagesschau své rozloučení se světem herectví. 

Video
Video se připravuje ...

Fanoušci vzdávají hold Raquel Welch na chodníku slávy v Hollywoodu reuters

Fotogalerie
29 fotografií