Slovenský herec Ľubo Roman, který by v dubnu oslavil 78. narozeniny, zemřel náhle. Přestože už nepatřil mezi nejmladší, a v minulosti dokonce prodělal infarkt, posledních dvacet let změnil svůj životní styl a zdálo se, že se těší pevnému zdraví. Ovšem bohužel jenom navenek. Ve skutečnosti bojoval s rakovinou a právě problémy se srdcem vyšly najevo při vyšetření, která mu dělali během diagnostiky a léčby tohoto záludného onemocnění. „Chodil na pravidelné kontroly srdce, ale až když začala tato nemoc, bylo prakticky zjištěno, že kapacita jeho srdce je velmi slabá. Nikdy se však pro srdce nemusel omezovat,“  citoval jeho syna týdeník Život.

Onkologickému onemocnění vzdoroval přibližně dva roky – s nemocí se tedy pral mnohem delší dobu, než kterou mi dávali lékaři. „Když mu to diagnostikovali, skoro všichni doktoři nám řekli: ‚Připravte se na nejhorší, bude to maximálně pár měsíců.‘,“ popisoval syn Ľubomír. Lékař mu však nastavil takovou léčbu, že se zdálo, že nad nemocí zvítězí. „Opravdu se mu dařilo dobře a byl ve velmi dobré kondici. Přestože nedávno musel absolvovat v pořadí již druhou sérii chemoterapií, vypadalo to, že to máme opět pod kontrolou.“ Rozhodně nic nenasvědčovalo tomu, že mu nakonec selže srdce...

VIDEO: Radim Uzel: Těžký průběh covidu a rakovina žaludku

Video
Video se připravuje ...

Radim Uzel: Těžký průběh covidu a rakovina žaludku Videohub

Dokonce ani o víkendu se nezdálo, že by ho trápila nějaká zdravotní omezení. V pátek by ještě viděn, jak randí se svou partnerkou Ľubkou, po jejímž boku po smrti manželky Inés (†69) opět našel lásku, v neděli si dopřál brunch se synem v oblíbeném podniku. Večer už ale bylo všechno jinak. „Otec bydlí v bytě, který je ve stejném patře, kde bydlíme my s manželkou. Jeho přítelkyně na nás kolem deváté volala, že s otcem je zle. Prakticky jsme se ho snažili oživovat, záchranka po něj přijela za pár minut. Byli opravdu velcí profesionálové, snažili se udělat, co se dalo...“ líčil Romanův syn ve výše zmiňovaném rozhovoru. 

Herec, dabér a bývalý slovenský ministr kultury, a dokonce i kandidát na post prezidenta své poslední okamžiky na tomto světě strávil svými nejbližšími. „On nás ještě viděl, když jsme tam přiběhli, ale už odcházel. Dá se říci skoro doslova, že nám zemřel v náručí,“ popsal Ľubomír zdrcující chvíle s milovaným otcem. Kromě něj měl Roman ještě syna Radomíra a díky svým potomkům také řadu vnoučat. S krásnými vnučkami se ještě před koronavirovou pandemií rád a často objevoval ve společnosti, poté, co i na Slovensko udeřil virus covid-19, se stáhl z veřejného života.

Fotogalerie
33 fotografií