Z veřejného života herec, dabér a bývalý slovenský ministr kultury Ľubomír Roman zmizel už před nějakým časem, společenských akcí se účastnil jenom sporadicky. Už před pandemií viru covid-19, který by pro něho mohl být v jeho věku fatální, se stáhl do pozadí. V pondělí 14. března však všechna slovenská média přinesla náramně smutnou zprávu – známý umělec zemřel v nedožitých 78 letech. Ty by oslavil za necelý měsíc... Podle slovenského deníku Plus Jeden Deň se mu měl stát osudným infarkt.

Zdraví potrápilo herce již v minulosti. Je známo, že v padesáti dvou letech přežil těžký infarkt. Pro herce byl tehdy velkým, varovným prstem – zvolnil pracovní tempo, přestal kouřit a začal více dbát na to, co jí. Začal trávit mnohem více času se svou rodinou, se syny Ľubomírem a Radomírem, vnučkami a také s milovanou manželkou Inés (†69), která ho bohužel v roce 2017 navždy opustila. Poté se začal na veřejnosti objevovat s novou partnerkou.

VIDEO: Zemřela jedna z největších legend KVIFFu Eva Zaoralová (†89)

Video
Video se připravuje ...

Zemřela jedna z největších legend KVIFFu Eva Zaoralová (†89). Videohub

Ľubo Roman se narodil 12. dubna 1944 v Malackách. Absolvoval Divadelní fakultu VŠMU v Bratislavě, v letech 1966-2001 působil jako herec divadla Nová scéna v Bratislavě, které po nějakou dobu (1991-1996) také řídil. Před kameru se postavil poprvé již jako čtrnáctiletý v komedii Dáždnik svätého Petra, dále zazářil ve snímcích My z deviatej A, Slunce v síti, Stratená dolina či Pokoj v duši. Celkem ztvárnil přes sto filmových rolí. Účinkoval také v oblíbených seriálech – Nikdy neříkej nikdy, Bouřlivé víno, Kukačka, Zoo a Prázdniny

Jistý čas působil Ľubo Roman i v politice. Byl poslancem Národní rady (NR) SR a ministrem kultury za vlády Jozefa Moravčíka (76). V roce 2001 se stal prvním předsedou Bratislavského samosprávného kraje, o tři roky později kandidoval na funkci prezidenta Slovenské republiky. Své kandidatury se vzdal v prospěch Eduarda Kukana (†84). V prvním kole voleb však stejně získal pouze 1806 (0,09%) hlasů a celkem 12. místo z dvanácti kandidátů.

Fotogalerie
33 fotografií