Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Marilyn Monroe, Coco Chanel nebo Evita: 10 žen, které změnily svět!

/
  • Marilyn Monroe, princezna Diana i Mona Lisa změnily svět.
    8. března 2022 ● 05:00

    Mezinárodní den žen se slaví už více než sto let! Pojďte si s námi připomenout deset slavných žen z historie, které svým vlastním způsobem změnily svět. 

    Když v roce 1910 rozhodla konference v Kodani o tom, že Den žen se bude slavit jako mezinárodní svátek, bylo jejím záměrem sjednotit boj za práva žen, zejména za právo volební. To měly tehdy ženy jen v hrstce zemí světa, z evropských jen ve Finsku. Mezinárodní den žen (MDŽ) si poprvé připomněli 19. března 1911 v několika evropských zemích ženy i muži řadou manifestací. Na 8. březen se tento svátek přesunul v roce 1913.

    Původní datum –⁠ 19. březen –⁠ bylo zvoleno podle roku 1848, kdy údajně pruský král slíbil, ale později nedodržel, zavedení řady práv, včetně volebního práva pro ženy. Na 8. březen byl svátek přesunut zřejmě jako připomínka průvodu New Yorkem z roku 1908, kdy na 15.000 švadlen demonstrovalo za kratší pracovní dobu, lepší platy, hlasovací práva a ukončení zaměstnávání dětí.

    Připomeňte si s námi deset ženských osobností, které změnily svět. 

  • 1.

    Královna Alžběta II.

    9. 9. 2015 se královna Alžběta II. (95) zapsala do historie jako nejdéle panující monarcha Spojeného království. Slavná panovnice ale nesedí jen tak na trůnu; po celou dobu své vlády se těší obrovské popularitě u svého lidu i ve světě a množstvím charitativních projektů aktivně bojuje proti chudobě. Vždy se navíc aktivně zajímala o politiku a o způsoby, jak může zlepšit život lidí ve své zemi. 

    Čerstvě korunovaná královna Alžběta II.
    Autor: Archiv

  • 2.

    Marilyn Monroe

    Marilyn Monroe (†36) patří k hereckým legendám 20. století i největším sexuálním symbolům všech dob. S image povrchní blondýnky se ale nikdy nesmířila a zvlášť ke konci života se snažila s ní bojovat. 

    Navzdory dětství po boku labilní matky Gladys, nikdy nepoznanému otci a čase stráveném v sirotčinci to nakonec Norma Jean Bakerová, jak znělo její původní jméno, dotáhla až ke hvězdám. Nikdy neobjasněné okolnosti její předčasné smrti dodnes vedou k velkému množství spekulací a teorií. 

    Marilyn Monroe
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Mona Lisa

    Nevelká olejomalba na dřevě, která pravděpodobně zachycuje ženu florentského obchodníka Lisu del Giocondo, je nejslavnějším dílem legendárního umělce Leonarda da Vinciho.

    Dílo z roku 1503 se již od doby jeho vzniku pokoušela napodobit řada umělců, jeho fascinující esenci se ale nikomu zachytit nepodařilo. Aktuálně je obraz vystaven v pařížském Louvru. Žena, která malíři pózovala, zřejmě neměla ani tušení, jak slavný její záhadný úsměv jednou bude...

    Mona Lisa, slavný obraz od Leonarda da Vinci
    Autor: Archiv

  • 4.

    Princezna Diana

    Podle mnohých byla milující matkou a ikonou soucitu, laskavosti a půvabu, kterou zbožňovaly zástupy lidí po celém světě. Ale i křehkou bytostí, lapenou v náročné mašinérii královských povinností, v nešťastném manželství bez lásky. Její styl a charisma z ní udělaly "nejfotografovanější ženu světa", její charitativní práce pomohla mnohým, královský dvůr k ní ale zachovával jistý odstup. A její život, který sledoval v přímém přenosu celý svět, skončil nanejvýš tragicky - nárazem auta, ve kterém jela, do mostního pilíře v Paříži.

    Britská princezna Diana, narozená 1. července 1961, zemřela v pouhých 36 letech, 31. srpna 1997. Dodnes zůstává jednou z nejpopulárnějších postav britské královské rodiny a má vliv na mladší generace jejích členů.

    Princezna Diana.
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Coco Chanelová

    Jednoduchost a eleganci módy 60. let 20. století má na svědomí jedno děvče z francouzského venkova, které se stalo královnou módy. Gabrielle Bonheur Chanelová (†87) dokázala spojit obchodní talent s tvůrčí odvahou. Oblékala Hollywood i manželky prezidentů. Zažila slávu i odsouzení kvůli kolaboraci s Němci, a nakonec triumfální comeback. 

    Její modely měly dokonalý střih i proporce. Ve své dílně otevřela cestu "sportovní" dámské módě pro volný čas, do které vnesla prvky z pánského šatníku. Vymyslela nápadité kloboučky, námořnický kabátek, skládanou sukni, dámská pyžama a čtyřřadový perlový náhrdelník. Do módy zavedla úplet, do té doby považovaný pouze za materiál pro výrobu prádla. A své kreace včetně svetrů a námořnických kalhot taky sama nosila.  Zemřela 10. ledna 1971, osamělá, jako byla kdysi v dětství.

    Coco Chanel
    Autor: profimedia.cz

  • 6.

    Marie Curieová

    Dodnes je jednou z největších osobností světové vědy. Marie Curieová-Sklodowská, která se narodila 7. listopadu 1867, byla první profesorkou na slavné Sorbonně. Francouzská fyzička a chemička polského původu též jako první získala dvě Nobelovy ceny, za fyziku a za chemii.

    V Paříži má své muzeum a je též první ženou, která za své vlastní zásluhy vstoupila na Panthéon, kde odpočívají ti, jež chce Francie zvláště uctít. Zemřela 4. července 1934 ve věku 66 let na aplastickou anémii, onemocnění krve, které je často důsledkem vystavení velkému množství radioaktivního záření.

     

    Marie Curie Skoldowska
    Autor: profimedia.cz

  • 7.

    Eva Peronová

    Její jméno znají dodnes lidé po celém světě, a to i díky slavnému stejnojmennému muzikálu. Evita neboli Eva Perónová (†33) –⁠ inteligentní, neúnavná a mimořádně krásná ochránkyně a naděje chudých v Argentině, ale také ambiciózní a chladnokrevná intrikánka. Za pouhých 33 let života se stihla stát jednou z nejvlivnějších žen světa. Populární Evita prosadila v Argentině volební právo pro ženy.

    Od poloviny roku 1951 bojovala s rakovinou, v listopadu 1951 se podrobila složité operaci a v červenci 1952 zemřela. V argentinské politice ale její odkaz působí dodnes.

     

    Atraktivní příběh chudé dívky, která se stala uznávanou ženou s nesmírným vlivem, zpracovala řada knih, filmů a divadelních představení, z nichž nejznámější je muzikál Andrewa Lloyda Webera z roku 1975, 20 let nato zfilmovaný se zpěvačkou Madonnou v hlavní roli.

    Eva Peronová
    Autor: profimedia.cz

  • 8.

    Amelia Earhartová

    Průkopnice ženského létání, americká pilotka Amelia Earhartová (†41), se stala v květnu 1932 první ženou, jež bez mezipřistání přeletěla Atlantský oceán. Do rekordních tabulek se Earhartová, přezdívaná po vzoru prvního sólového pokořitele Atlantiku Charlese Lindbergha "Lady Lindy", zapsala ještě několikrát a ve 30. letech patřila k nejobdivovanějším hrdinkám na světě.

    V roce svých čtyřicetin si naplánovala cestu kolem světa, kterou ale nepřežila. Její letoun zmizel před 80 lety, 2. července 1937, nad Tichým oceánem, podle posledních zpráv pád letadla přežila a zemřela až za několik týdnů na pustém ostrově Nikumaroro ostrovního státu Kiribati.

    Let kolem světa si nadělila na své čtyřicetiny
    Autor: Profimedia

  • 9.

    Kleopatra

    Kleopatra VII. Filopatór, známá většinou jen pod jménem Kleopatra (†39), byla neobyčejně krásná egyptská královna, pocházela z řecko-egyptské dynastie Ptolemaiovců.

    Římský vůdce Gaius Julius Caesar, kterého okouzlila, ji učinil královnou. Po Caesarově smrti jí podlehl Marcus Antonius, Caesarův nástupce. Antonius kvůli Kleopatře opustil svou ženu Octavii a vyprovokoval boj o kontrolu nad Římem s jejím bratrem Oktaviánem. Ten se roku 31 před naším letopočtem utkal s Antoniem a Kleopatrou v bitvě a zvítězil. Poražený Antonius se zabil a Kleopatra také spáchala sebevraždu, pravděpodobně se nechala uštknout jedovatým brejlovcem egyptským.

    Kleopatra VII. Filopatór, známá většinou jen pod jménem Kleopatra, rytina od mistra z roku 1515 (činný kolem roku 1515), 15,5 × 24,1 cm. Aktuálně v Britském muzeu v Londýně.
    Autor: profimedia.cz
  • 10.

    Margaret Thatcherová

    Margaret Thatcherová (†87) byla první ženou v čele britské vlády. Kabinet řídila v letech 1979 až 1990, což je nejdelší premiérské období v poválečné historii ostrovního království.

    Svou rozhodností a neústupností si vysloužila přezdívku Železná lady. Zrušila desítky státních úřadů, snížila veřejné výdaje, včetně například výdajů na školství, snížila daně z příjmu a zahájila privatizaci a deregulaci. Všechny tyto počiny a také boj s odbory Thatcherové dodnes levice zazlívá.

     

    Thatcherová několikrát navštívila i Českou republiku, poprvé oficiálně v září 1990, kdy se stala prvním britským ministerským předsedou, který do Československa od jeho vzniku zavítal. Při návštěvě Prahy v listopadu 1999 pak převzala za své mimořádné zásluhy o svržení komunismu v Evropě Řád bílého lva.

    Čím byla starší, čím výraznější barvy volila.
    Autor: profimedia.cz

    VIDEO: Železná lady, mocná a obávaná politička, ale také zranitelná a chybující žena, manželka a matka. To všechno byla Margaret Thatcherová (†87). • UKÁZKA

    Video
    Video se připravuje ...

    Železná lady, mocná a obávaná politička, ale také zranitelná a chybující žena, manželka a matka. To všechno byla Margaret Thatcherová (†87). • UKÁZKA Audiotéka

    Fotogalerie
    169 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy