Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Česko slaví MDŽ: Maláčová zmínila „mizérii“ a covidové trable, známá herečka nestejné platy

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
8. března 2021
10:38

V ČR se stejně jako v dalších zemích připomíná dnes Mezinárodní den žen. Své přání všem ženám v nelehké době koronakrize natočila i ministryně Jana Maláčová (ČSSD). Zmínila v něm mizérii a katastrofu, ale i statečnost a solidaritu. České sociální sítě zaplavila i celá řada dalších přání.

Mezinárodní den žen se slaví jako připomínka demonstrace newyorských dělnic z 8. března 1908 proti těžkým pracovním a životním podmínkám. MDŽ si lidé poprvé připomněli v roce 1911 v několika zemích Evropy řadou manifestací, ovšem tehdy to bylo ještě 19. března.

I české sociální sítě se dnes začaly od rána plnit nejrůznějšími přáními a připomínkami MDŽ.

Maláčová popřála nervy ze železa

„Milé ženy, letos nám víc než kdykoliv jindy přeju hlavně nervy ze železa, a až to všechno kolem pomine, tak abychom se ve všech sférách měli stejně tak dobře jako muži. Mějte hezký den!“ vzkázala na twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

A přidala video, na kterém uvedla ještě o něco delší verzi svého přání: „Jsme v dlouhé a těžké krizi, každý z nás a hlavně každá z nás má naloženo víc než dost. Péče o děti totiž není dovolená, home office není dovolená, ztráta práce je průšvih a osamělost dětí a seniorů je katastrofa. Žádné starosti nejsou v tuto chvíli malé, nebo menší, než má někdo jiný. Každá z nás se musí poprat s těmi svými. Děkuji vám, že pečujete o svou rodinu, děkuji vám, že pracujete, také vám děkuji, že si i v téhle mizérii dokážete udržet dobrou náladu. A děkuji vám za solidaritu. Dnes děkuji vám, ženy, za Vaši statečnost. Nejste v tom samy, jsme v tom všechny.“

Přání od rektorky Nerudové i herečky Pazderkové

„Mendelova univerzita v Brně děkuje všem pečujícím, lékařkám a sestřičkám, které už rok pečují v nemocnicích s obrovským nasazením o mnohé z nás,“ uvedla na twitteru rektorka Danuše Nerudová.

S přáním nezahálel ani hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (za STAN).
„Milé dívky, vážené dámy. K vašemu dnešnímu svátku vám přeji především osobní štěstí, zdraví a spokojenost. I díky vám je v dnešní nelehké době kolem nás více empatie a porozumění. Krásný Mezinárodní den žen,“ vzkázal.

„Přeji všem ženám světa rovnoprávnost. Lidskou, platovou, přeji ženám rovnost příležitostí. A přeji nám společnost, která se rovnoprávnosti všech lidských bytostí nebojí, necítí se jí ohrožena a chápe její přínos,“ napsala herečka Iva Pazderková.

Nestejné platy

Průměrná mzda v Česku vzrostla v posledním čtvrtletí loňského roku o 6,5 procenta na 38.525 korun, uvedl dnes Český statistický úřad.

Medián, tedy prostřední hodnota mezd, vzrostl ve čtvrtém kvartálu meziročně o 5,4 procenta na 32.870 korun. U mužů medián mezd dosáhl 35.129 korun, u žen byl 30.281 korun. Mzdy ale v posledním čtvrtletí rostly rychleji ženám. Jejich medián se zvýšil o 6,5 procenta, u mužů o 3,8 procenta.

Květiny pro ženy. Rozvoz na MDŽ překonává Valentýn

Otázka peněz se promítá i do dnešních darů ženám k MDŽ. Květinářství mají sice ze zákazu maloobchodního prodeje, který vyhlásila vláda v souvislosti s koronakrizí, výjimku a jsou otevřená. Přesto mnoho klasických prodejců vzhledem k pandemii zavedlo také rozvoz.

Květiny v e-shopech s rozvozem na dnešek, na který připadá MDŽ, za poslední dva týdny objednalo podle analýzy společnosti Shoptet zhruba třikrát více Čechů než na začátku února, tedy před Valentýnem. V běžných měsících kupuje květiny on-line v průměru 30.000 mužů, před MDŽ je to až 140.000.

Průměrná cena kytice včetně dopravy činí asi 460 korun, muži ale přidávají i drobné dárky a přání, za průměrný nákup k MDŽ tak zaplatí průměrně okolo 620 korun.

Na MDŽ stejně jako na Valentýna jsou podle dat Shoptetu nejprodávanějšími květinami růže. Za jednu v on-line květinářství lidé zaplatí průměrně 59 korun, před pěti lety to bylo o 20 korun méně. Většinu objednávek lidé momentálně zadávají u menších lokálních květinářství.

„Zatímco oslavy Valentýna jsou především o dalších, často nápaditých dárcích, v případě MDŽ Češi sázejí hlavně na květiny, ke kterým nejčastěji dokupují čokolády nebo přání,“ řekl výkonný ředitel společnosti Shoptet Miroslav Uďan. Doplnil, že na Valentýna lidé objednávali také dovoz jídel z restaurací, před MDŽ zájem o tyto služby ale výrazně neroste.

bre-burda ( 8. března 2021 14:26 )

I když je žena na stejné pozici jako muž, nikdy tam neodvede stejný výkon jako on. I když se prointrikuje do vyššího postavení, musí si k jeho výkonu pořídit nějakého náměstka či tajemníka, který to odtáhne za ni. Ona jen "reprezentuje" a žvaní!

Martin32 ( 8. března 2021 11:53 )

Maláčová zase perlí není to tak dávno co slibovala mzdy jako mají v Německu a skutek utek nyní slibuje stejné mzdy pro všechny pohlaví. To už je reálnější vidět živého jednorožce.

ingmarie ( 8. března 2021 11:51 )

Přeji našim českým ženám k dnešnímu svátku žen hodně síly , vytrvalosti a víry v lepší budoucnost . Ženy jsou základní prvek lidstva , na jejich statečnosti a odhodlání závisí celý náš svět. !!!

Martin32 ( 8. března 2021 11:51 )

To Vás nenapadlo , že muži mají těžší práce viděla jste někdy ženu dělat třeba jako hornici nebo automechaničku například?

andreas ( 8. března 2021 11:42 )

--- ztotožňuji se s názorem herečky Ivy Pazderkové, nechápu proč by měli mít muži o 5000 Kč v průměru víc na stejné pozici. Žena má krom své práce ještě starost o rodinu a děti - v určitě větší míře....

Zobrazit celou diskusi