Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Evita Perónová: Nosila zlato po zavražděných židech

Autor: zuf - 
2. září 2011
15:31

Založila charitu, podporovala ženy v politice, její smrt oplakaly tisíce lidí. Argentinská první dáma Eva Perónová ((†33) byla oblíbená, obdivovaná a mocná. Je možné, že se zdobila šperky ukradenými rodinám, které zemřely v koncentračních táborech? Nová kniha brazilských novinářů tvrdí, že ano!

"Chceme upozornit na řadu kontroverzních témat, o kterých se v učebnicích dějepisu nepíše," říkají autoři knihy "Politicky nekorektní průvodce Latinskou Amerikou," brazilští novináři Leandro Narloch and Duda Teixeira.

"Pořád ještě existuje podezření, že Evita měla ve svém vlastnictví i šperky a jiné cennosti z nacistického pokladu, který byl nashromážděn z majetků bohatých židovských rodin, které zemřely v koncentračních táborech," píše se v knize.

Evitin manžel, prezident Perón, v průběhu druhé světové války otevřeně projevoval sympatie Mussolinimu a Hitlerovi. Není tajemstvím, že po skončení konfliktu poskytl v Argentině azyl mnoha prchajícím nacistům, mimo jiné i lékaři Josefu Mengelemu.

Eva Perónová, známá také jako Evita, zůstává i šedesát let po své smrti národní hrdinkou. Její charitativní nadace postavila řadu nemocnic, škol a dětských domovů v chudých částech Argentiny. Eva také založila ženskou politickou stranu, protože měla pocit, že ženy nemají na politiku dostatečný vliv. Její zájem o sociální témata a také půvabný vzhled zajistily popularitu jí i jejímu muži - prezidentovi.

mandat ( 2. září 2011 21:44 )

Presne tak, Zidi si sve miliardove majetky legalne neodpracovali.

mandat ( 2. září 2011 21:43 )

Inkvizice take nosila zlato po upalenych lidech.Dokonce i papez nosil sperky zavrazdenych a upalenych, falesne obvinenych kacirich.

jiriforman ( 2. září 2011 16:36 )

To víš. Největší kurvy byvají největší hrdinové. Viz. Mašíni. A herpes bude taky jednou hrdina.

majka60 ( 2. září 2011 16:00 )

Třeba je nosila v domnění, že jí je koupil muž . Nemusela o jejich původu vůbec vědět a nebo ano?

kleopatravii ( 2. září 2011 15:51 )

Rozhodně nemám v hlavě třísky jako někdo

Zobrazit celou diskusi