Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Anděl smrti Mengele a jeho deník: Černoši jsou jako noc

Snímek, z kterého běhá mráz po zádech.  Nacistický voják vraždí matku s dítětem.
 (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, vk - 
18. července 2011
17:30

V koncentračním táboře Osvětim prováděl za druhé světové války sadistické experimenty na vězních. Při svých pseudovědeckých pokusech v laboratoři mučil a zabíjel také děti a více než 400 tisíc lidí poslal do plynové komory. Takový byl nacistický lékař Josef Mengele (†67) – muž s přezdívkou Anděl smrti, jehož písemnosti budou tento týden dražit v USA.

Mengele, který měl v koncentračním táboře na starosti selekce, si na 3380 stránkách deníku psal zápisky ze svého života. V dosud neznámých písemnostech tak nechybí jeho rozhovory s přáteli, autobiografické informace, filozofické úvahy, příběhy, poznámky k politickým a historickým událostem, malby, kresby či poezie.

„Černoši nám připomínají noc a její nebezpečí... jako havran... temná duše,“ stojí například v Mengeleho deníku, z něhož nebylo podle izraelského listu Haarec 95 procent textu ještě nikdy publikováno. Očekává se proto, že materiál bude prodán za zhruba 5,2 až 6,9 milionu korun. Deník je z let 1960 až 1975, tedy z období, kdy žil Mengele v Argentině, Paraguayi a Brazílii.

Kupec získá také autorská práva a bude moci cenný materiál prodat nakladatelství, filmové společnosti nebo dalším zájemcům. Mengeleho pozůstalost bude dražena ve čtvrtek v aukční síni Alexander Autographs ve Stamfordu v Connecticutu. Kdo ji prodává, síň nezveřejnila, ale uvedla, že to není nikdo z Mengeleho potomků, kteří žijí v Německu stále pod jménem Mengele.

Do aukce jde kromě deníků i jednatřicet dokumentů podepsaných lékařem, jenž byl po válce nakrátko zajat. Omylem byl ale roku 1949 propuštěn a uprchl do Jižní Ameriky. V roce 1979 se Mengele utopil při koupání.

sydnicka ( 23. července 2011 09:45 )

a ja myslela, ze jsi neco studovala. Malem jsem ti na to skocila Tve odpovedi te prozrazuji, ze ve tve hlave, ktera by mnela byt schopna neco rozpoznat a poznat, nic neni. Jsme na ceskem internetu a nepis tu anglicky. Anglictinu sice ovladam(ale ze srdce nenavidim), ale ver mi, u nas v praci mluvime vsichni jenom nemecky. Ty jsi typicka ceska, ktera si na neco hraje a po nejakem roce zacina mluvit v infinitivu a pouzivat jeji nematersky jazyk. Znam to a je to hrani si na neco co nejsi. Proste to ani nejde - svuj matersky jazyk zapomenout. Cestina neni mym materskym jazykem, ale nezapomnela jsem ho. Nedelej, ze uz neumis psat cesky, protoze to ukazuje jeniom na primitivismus. Jo nejaky 1 milion dollaru nas tu vubec nenadchne.Myslis opravdu cesky , presnenji jako clovicek z vychodu, Za prve, do toho zkrachovaneho hospodarstvi v USA bychom nikdy nesli, a taky USA je pro nas primitivni narod, s divnymi zakony a myslenim. Pro mne, to co dela, je modernim fasismem 21.stoleti. USA je svoji politikou zodpovedno ze teroristicke utoky v celem svete Je opravdu poznat, ze mas slabe vzdelani (uz kdyz napises ze Gott nema moc talentu) a proto diskuze s tebou nema smysl a myslela jsem si to jiz,k kdyz jsem pred casem cetla tve primitivni komentare v diskusich. Moje reakce a komentare a prispevky do diskuse byly spravne a ucinne. A taky jsem hned poznala, ze ti chybi zakladni znalosti dejin a politiky Dobre, ze jsi odesla do USA.Tam je takovych expertu vice, kteri nevedi ani, kde lezi Evropa - no to je uroven vzdelani

sydnicka ( 23. července 2011 09:12 )

pgga ( 23. července 2011 00:07 )

Karel Gott?......Ale no tak......zna ho CR a Nemecko(hodne se vlastne ptam..PROC Nemecko)?....Talent?..Ano..tak MOC?..NE ..Chytry?..ANO ..Vedel jak za komunistu...i ted Jinak ho nezna NIKDO.....je to velmi prochytraly pan....s talentem na zpev..a ktery si i dnes v CR dela co chce Ne dekuji

pgga ( 22. července 2011 22:43 )

Ano..ty ktera ..tady ABSOLUTNE ..zamitas CR....Nemka....atd..atd! Ne jenom to..ale i "programatorka".....ktera nedokaze odpovedet ..in English...protoze jak jsi napsal ...VERBATUM:.."Anglictinu nemam rada"! Potom....dostala jsem nabidku od Apple..(jako moji "spolupracovnici")..ALE..zamitla jsem ji..."ne dost penez" OH...lidska BLBOST..nema konce.......diky ze bydim v USA-California.....ze mam vzdelani jake mam! ...Ze mam otce Cecha.....super clovek...ze moje matka je Nemka...dale..super clovek

pgga ( 22. července 2011 22:10 )

Ty .."promin"..nano..Germans....maji PLNO nabidek ..."prijdte pracovat sem"...TZN....do Nemecka!.. Platy?... "Pepik" ano tak jsi ho nazvala.... ..vydelava...kolem$450K,,rocne..to nemluvim o stocks..."odmenach"...Vanoce..atd ..Not bad....dohromady..$1mil....rocne..sydnicko!

Zobrazit celou diskusi