Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pandemie postihla víc ženy, varuje Válková. Problémem zavření škol i domácí násilí

Aktualizováno -
8. března 2021
17:01
Autor: ula, ČTK - 
8. března 2021
12:29

Ženy jsou více zasaženy pandemií covidu-19, zejména z hlediska ekonomického postavení. Uvedla to zmocněnkyně vlády pro lidská práva Helena Válková. Přes 33 tisíc žen přišlo o práci, problém pro ně představuje i zavření škol a školek. Víc roste nezaměstnanost žen, víc jsou doma se školáky, přibylo domácí násilí. Vláda dnes schválila návrh strategie rovnosti žen a mužů do roku 2030. Symbolicky se tak stalo právě v den, kdy Česko slaví Mezinárodní den žen. Česko je dlouhodobě kritizováno mezinárodními a evropskými institucemi za nerovnosti mezi muži a ženami, v žebříčku se propadáme na poslední příčky. Válková se domnívá, že v tento den nemůže vláda strategii smést ze stolu.

Česko dlouhodobě sklízí kritiku mezinárodních a evropských institucí i domácích organizací za malý podíl žen na rozhodování, velký rozdíl ve výdělcích mužů a žen, nízkou zaměstnanost matek malých dětí či nedostatek školek. V žebříčcích rovnosti se republika propadá.

„Různá mezinárodní a evropská srovnání ukazují, že v EU patří Česko z hlediska úrovně rovnosti žen a mužů k podprůměrným zemím,“ uvádí strategie.

Vyjmenovává mimo jiné nerovnosti a segregaci na trhu práce, ohrožení žen chudobou či stereotypní rozdělení péče o domácnost. Zmiňuje i sexuální a domácí násilí. „Řada těchto nerovností ovšem negativně ovlivňuje i životy mužů – jedná se především o oblast zdraví či genderových stereotypů o rolích mužů,“ stojí ve strategii. Podle ní jsou muži znevýhodňováni třeba při svěřování dětí do péče po rozvodu.

Pandemie zasáhla více ženy

„Pandemie postihla z hlediska ekonomického postavení více ženy, i z hlediska jejich psychického zdraví, ukázalo se, že jich téměř 33 tisíc přišlo o zaměstnání kvůli pandemii, o práci přišlo i 19 tisíc mužů. Ženy více zasáhlo např. zavření škol a školek,“ uvedla Helena Válková, zmocněnkyně vlády pro lidská práva.

Dodala, že ženy vydělávají průměrně o 7 tisíc korun méně než muži, mají o pětinu nižší důchody, samoživitelky jsou třikrát více ohroženy chudobou než zbývající členové naší společnosti.

„Více než 1,5 miliardy dětí přestalo chodit do školy a pracující matky musí skloubit práci na plný úvazek s péčí o děti a výukou z domova. V Evropě a střední Asii přišlo o práci 25 % samostatně výdělečně činných žen, zatímco u mužů to bylo 21 %. Ve Spojených státech každá třetí pracující žena kvůli pandemii covidu-19 zvažovala opustit zaměstnání nebo zpomalit svou kariéru,“ řekla Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká republika.

Již před pandemií pečovaly o domácnost především ženy, a nyní se navíc staly učitelkami a pečovatelkami o příbuzné v pokročilém věku. K tomu musí zvládnout práci z domova nebo docházet do zaměstnání.

Sama Válková doufá, že vláda právě v tento den strategii nezamítne.

Domácí násílí během pandemie vzrostlo

V době přípravy strategie se v důsledku pandemie covidu-19 ve větší míře odkryla problematika domácího násilí a genderově podmíněného násilí. Podle statistik každá desátá žena v Česku zažila znásilnění a každá 3. žena zažila nějakou formu násilí. S nějakou formou násilí se setkaly tři čtvrtiny studentek během studia. 

Během karantény stoupl počet případů domácího násilí – pomáhající organizace loni vykázaly až o 40 % více obětí.

Část strategie tuto problematiku řeší v samostatné kapitole Bezpečí. „V Česku se ve veřejném prostoru ženám a mužům nežije stejně. Svědčí o tom i data, která ukazují, že až 60 % žen se po setmění vyhýbá určitým místům ze strachu o své bezpečí. Pro srovnání u mužů je to 20 %. V praxi se často potkávám s dívkami a ženami, které čelily sexuálnímu násilí či kybernásilí. Za důležité považuji se o sexuálním násilí bavit na školách,“ řekla Johanna Nejedlová, ředitelka spolku Konsent. Mezi další cíle v oblasti bezpečí patří posílení prevence násilí páchaného na ženách, zvýšení podpory obětem. Jedním z opatření bude i zmapování trestů udělených pachatelům genderově podmíněného násilí a důslednější školení soudců a soudkyň za účelem sjednocení rozhodování.

Snížení propadu ve výdělcích a více žen v politice

Strategie se zaměřuje na osm oblastí, a to na práci a péči, rozhodování, bezpečí, zdraví, poznání, společnost, vnější vztahy a instituce. Samotný materiál má 120 stran, doprovází ho pak 90 stran s rozpisem opatření. Autoři dostali 529 připomínek. Vláda dostává dokument bez rozporů.

Ženám ve Sněmovně a Senátu připadá kolem pětiny křesel. Podle strategie se od roku 1996 do posledních voleb podíl žen ročně v průměru zvedl v dolní komoře o 0,33 procentního bodu a v horní komoře o 0,15 procentního bodu. Zastoupení 40 procent by tak ženy dosáhly ve Sněmovně za půl století a v Senátu za 70 let, vyplývá ze strategie. Podle ní by do konce příštího roku měly být hotové varianty změny zákonů k vyrovnanému zastoupení v politice.

Do deseti let by se měl snížit propad ve výdělcích žen proti mužským kolegům z 11 na šest procent. Ve veřejném sektoru by platový rozdíl měl klesnout z 16 na 10 procent. Do konce příštího roku by měla vzniknout koncepce navýšení platů ve feminizovaných odvětvích, a to hlavně ve školství, zdravotnictví a sociálních službách. Do konce roku 2023 by se měla uzákonit povinnost zaměstnavatelů zveřejňovat v inzerátech výši základní složky platu. Do zákoníku práce by se měl dostat i zákaz doložek o mlčenlivosti. Do konce roku 2023 by se měla zavést pravidelná valorizace minimální mzdy a předložit zákon o sociálním bydlení.

Více školek a zapojení mužů do péče

Výrazně by mělo přibýt míst ve školkách a dětských skupinách. Mladší školáci by měli mít nárok na místo v družině. Překonávat by se měly stereotypy ve vzdělávání, víc dívek by se mohlo věnovat technice a víc hochů sociálním či pedagogickým oborům.

Počítá se s motivací mužů k zapojení do péče. Víc by jich mělo chodit na rodičovskou a otcovskou dovolenou.

Podpora žen v vědě

Do roku 2030 má strategie v oblasti „Poznání“ podpořit dívky a ženy ve vědě. Ženy tvoří 60 % absolventů a absolventek magisterského studia. V dalších stupních studia a ve vědě se ovšem vytrácí a Česko tak nedokáže naplno využít jejich potenciál. Mezi výzkumníky a výzkumnicemi je 27 % žen a jejich zastoupení dlouhodobě klesá. „Strategie v této oblasti navrhuje zavést podporu rodičů, kteří se vracejí do profese po rodičovské dovolené ve formě návratových grantů. Jedním z opatření je například umožnění rodičům proplatit hlídaní dětí z grantu. Podpoří se také aktivity, které motivují větší zapojení méně zastoupeného pohlaví, například mentoring, vzdělávací kurzy, kampaně, které zviditelní vzory v dané oblasti,“ zmínil Marcel Kraus z Technologické agentury ČR.

Muži zanedbávají prevenci, u žen se přehlíží bolest

Strategie poukazuje na to, že se muži dožívají nižšího věku než ženy. Zanedbává se u nich prevence a přehlížejí se příznaky. U žen se zas podle výzkumů přehlíží bolest, zlehčují se diagnózy a ordinují antidepresiva. Nové léky se vyvíjejí hlavně pro muže, píše se ve strategii.

První dokument na podporu rovných šancí přijala v roce 1998 tehdejší vláda. Poslední strategii schválil kabinet v roce 2014. I tento materiál počítal se snížením rozdílů ve výdělcích či se zvýšením zastoupení žen v politice. Opatření se nepřijala.

Video  Maláčová natočila přání ženám k MDŽ: Zmínila katastrofu a mizérii, ale i statečnost a solidaritu.  - Youtube / Jana Maláčová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa