Poslední rozloučení s hercem Milanem Lasicou, jenž zesnul, tak jak je snem mnoha umělců, na prknech, která znamenají svět, se konalo ve středu 21. července odpoledne. Slovenští političtí představitelé dokonce zvažovali, zda na jeho počest vyhlásí státní smutek. Ten sice nakonec neodsouhlasili, rodině však nabídli pohřeb se státními poctami. Slavný herec byl totiž skutečnou ikonou a legendou ve svém oboru, a rozhodně by si to zasloužil. Lasicovi nejbližší v čele s truchlící vdovou Magdou Vášáryovou (72) však odmítli, naopak chtěli, aby tento smutný den patřil jenom jim a ne široké veřejnosti. A dokonce si nepřáli ani přítomnost mnohých jeho hereckých kolegů!

„Pohřeb má být v kruhu rodinném, diskrétní. Termín neznám,“ nechal se podle deníku Nový Čas slyšet herec Milan Kňažko (75). Ten by přitom poctu svému příteli vzdal rád… Na poslední cestu se vypravil Milan Lasica, muž známý jako veliký gentleman a elegán s břitkým, avšak laskavým smyslem pro humor, v bratislavském krematoriu, a doprovodilo ho na ní zhruba 50 lidí.

Smuteční obřad začal v 15,30 a dorazili skutečně jenom ti, co byli hercovu srdci nejbližší. Jako první se ke krematoriu dostavila Lasicova dcera Žofie, kterou následovala jeho švagrová, herečka Emília Vášáryová (79), a druhá dcera Hana i s rodinou. Po nich přišla vdova Magda, kterou si čeští diváci zamilovali coby rozvernou paní správcovou v komedii Postřižiny.

VIDEO: Poslední poklona Milana Lasicy (†81): Video z posledních vteřin před smrtí

Video
Video se připravuje ...

Poslední poklona Milana Lasicy (†81): Video z posledních vteřin před smrtí Pluska.sk

Lasicova životní partnerka dorazila celá v černém, s půvabným kloboučkem, takzvaným fascinátorem, na hlavě, a vzor svému žalu, který v ten těžký den musela pociťovat, se snažila přítomné hosty vítat s úsměvem. Mezi nimi byl například ředitel Studia L+S Pavol Danišovič, kapelník Juraj Bartoš (53), který byl s Lasicou v momentě, kdy mu na vystoupení s orchestrem Bratislava Hot Serenaders selhalo srdce, šéf hudebního festivalu Pohoda Michal Kaščák (49), či herec Bolek Polívka (71), s nímž Lasica dlouhodobě spolupracoval. Ten se ke skonu svého kolegy odmítl jakkoliv vyjadřovat, s tím, že je to pouze jeho soukromá záležitost, přesto však jeho divadlo vydalo na sociálních sítích dojemné prohlášení, které krásně shrnulo jejich vztah.

„Bylo to tak nečekané – před námi bylo spoustu divadelních plánů, těšili jsme se, až společně s ním zahájíme příští sezonu… Milan Lasica patřil ke generaci, jejímiž hlavními hesly byla pokora, skromnost, upřímnost a v jeho případě i neskutečný smysl pro humor. Někdy i dost černý, ale v jeho podání jedinečný.

Mistrovský herecký projev jsme si všichni užívali krásných 16 let, kdy společně s Bolkem Polívkou vystupovali. Vždy to byl herecký koncert a často jsme se na jeho výstupy chodili dívat do portálů. Při zkoušení poslední inscenace často a vděčně vzpomínal na 70. léta, kdy společně s Júliem Satinským vystupovali v Divadle Večerní Brno v dobách, kdy měli na Slovensku zákaz a Brno jim podalo pomocnou ruku."

VIDEO: Blesk Podcast: Lasica a Satinský byla pekelná kombinace, říká filmový kritik

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Lasica a Satinský byla pekelná kombinace, říká filmový kritik Jiří Marek

Pohřeb, kterého se Polívka společně s dalšími Lasicovými bližními účastnil, trval necelou třičtvrtěhodinku, a v rámci koronavirových opatření nikdo na místě pozůstalým nekondoloval, jak přitom obvykle bývá zvykem. Poté, co všichni dali poslední sbohem herci, manželovi, otci i dědečkovi Milanu Lasicovi, místo očekávaného přijímání soustrastí odešly všechny „jeho ženy“ z krematoria zadním vchodem. Jako první opustila smuteční síň vdova Magda, po ní vnučky a nakonec i dcery. Přísně utajovaný pohřeb tak proběhl přesně tak, jak si přály – rychle, skromně, rodinně, jenom s lidmi, kteří k němu měli skutečný vztah a chovali jej v opravdové úctě.

Fotogalerie
57 fotografií